marți, mai 14, 2024
No menu items!
AcasăAdministrațiePRECIZĂRI IMPORTANTE privind taxa de salubritate în Zona 3 Centru - județul...

PRECIZĂRI IMPORTANTE privind taxa de salubritate în Zona 3 Centru – județul Hunedoara. Întrebări și răspunsuri OFICIALE

Agenția de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri – județul Hunedoara face câteva precizări importante privind achitarea taxei de salubritate pentru localitățile aflate în Zona 3 Centru de colectare a deșeurilor.

TAXA DE SALUBRIZARE PENTRU ZONA 3 CENTRU

In atenția utilizatorilor serviciului de salubrizare din Zona 3 Centru, respectiv următoarele UAT-uri:

Deva, Hunedoara, Orăștie, Călan, Geoagiu, Simeria, Băcia, Boșorod, Certeju de Sus, Cârjiți, Balșa, Hărău, Mărtinești, Orăștioara de Sus, Pestișu Mic, Beriu, Rapoltu Mare, Romos, Bătrâna, Bunila, Cerbăl, Ghelari, Șoimuș, Teliucu Inferior, Turdaș, Lelese, Lunca Cernii de Jos, Toplița, Brănișca, Burjuc, Dobra, Gurasada, Ilia, Lăpugiu de Jos, Vorța, Vețel, Zam.

Încercăm să venim în sprijinul utilizatorilor serviciului de salubrizare din Zona 3 Centru prezentand aici cele mai des întâlnite întrebări referitoare la situaţia nou creată, în urma schimbării operatorului de salubrizare şi a sistemului de plată a serviciului de salubrizare.

De ce va trebui să plătesc de acum la Primărie?

Din cauză că s-a schimbat mecanismul de plata al serviciului de colectare separată si transport separat al deseurilor municipale(menajere) si cele similare provenite din gospodării proprii/asociatii de propietari/agenti economici/institutii publice: Primăria plăteşte operatorul de salubrizare pentru serviciile prestate, apoi este obligată de lege să recupereze sumele plătite de la persoanele fizice şi juridice care beneficiază de acest serviciu.

De ce trebuie să depun declarația?

Pentru a se putea stabili corect cuantumul taxei de salubrizare pentru fiecare unitate deservită (locuinţă, sediu de firmă etc…). În lipsa acestei declaraţii, cuantumul se poate stabili doar din oficiu, situaţie care ar genera erori de calcul.

Unde depun declarația?

La sediul Primăriei de care apartineti, în funcție de programul de lucru, informatii referitoare la programul fiecarei primarii se regasesc pe site urile acestora;

Pot depune declarația și on-line?

Unde este cazul, da. Unele Primarii au formularele disponibile pe site- ul Primariei si se pot depune completate, semnate si scanate la adresa de e-mail indicata pe site-ul acestora.

Când trebuie să depun declarația?

Începând cu data de 1 noiembrie 2022, până la data de 24 decembrie 2022.

Trebuie să depun declarația lunar?

Nu. Declaraţia se depune o singură dată pe an. Doar dacă, pe parcursul anului respectiv, apar modificări ale situaţiei, e nevoie de o declaraţie rectificativă.

Ce declarație trebuie să depun?

Aceste declaratii se pot gasi si depune, functie de cum isi stabileste fiecare Primarie.

Pe site-ul Primăriei, dar si la sediile acestora, sunt disponibile formularele necesare pentru utilizatorii casnici, pentru persoane fizice care închiriază imobile persoanelor juridice, pentru persoane juridice care închiriază imobile persoanelor fizice, pentru utilizatorii non-casnici (firme, instituţii etc…).

Exista si declaratii care sunt RECTIFICATIVE şi se depun doar dacă, între timp, situaţia declarată iniţial suferă modificări: (număr de persoane mai mare sau mai mic, utilizatorii lipsesc de la adresă mai mult de 15 zile dintr-o lună, la adresă nu mai locuieşte nimeni etc…). Formularul trebuie să fie însoţit de o copie după actul de identitate (buletin sau carte de identitate) pentru persoanele fizice. Pentru persoanele juridice e nevoie şi de o copie după actul de înfiinţare şi orice alte documente necesare pentru susţinerea celor declarate.

Copiii trebuie declarați?

Da. La fel cum se declară numărul de persoane şi la asociaţia de proprietari. Nu există nicio limită de vârstă.

Ce se întâmplă dacă nu depun declarația?

În cazul persoanelor fizice (utilizatori casnici) taxa va fi calculată din oficiu, în baza rezultatelor verificărilor ce vor fi efectuate de Primărie. În cazul persoanelor juridice (utilizatori non-casnici) se va aplica tariful pentru o cantitate stabilita de catre fiecare primarie in parte in mc/lună.

Dacă am o locuință în Hunedoara, dar locuiesc în altă parte (în țară sau străinătate) iar locuința din Hunedoara nu e folosită de nimeni, mai trebuie să depun declarația?

Da. Completaţi declaraţia şi menţionaţi faptul că la adresa în cauză nu locuieşte nimeni.

Cât este taxa de salubrizare?

Pentru utilizatorii casnici:se calculeaza de in functie de cantitatea de deseuri generata din fiecare UAT si este in lei/persoana.

pentru utilizatori non-casnici: se calculeaza in functie de cantitatea de deseuri generata in fiecare UAT si este in lei/mc sau lei/to.

De ce s-a majorat taxa?

Pentru că vechea taxă de salubrizare, (care se plătea la asociaţia de proprietari sau direct la operatorul de salubritate), nu a mai fost indexată deloc în ultimul an, nici măcar cu rata inflaţiei.

Când pot începe să plătesc?

Doar după ce se depune declaraţia şi se efectuează calculele necesare pentru stabilirea sumei exacte.

Trebuie să plătesc neapărat lunar?

Achitarea taxei de salubrizare trebuie făcută până în data de 15 a lunii următoare celei pentru care se face plata (de exemplu, pentru noiembrie, plata se poate face până pe 15 decembrie ş.a.m.d.). Aveţi şi posibilitatea de a plăti anticipat taxa de salubrizare pe perioada dorită (o lună, două, trei, etc… în avans).

Cum pot să plătesc?

În mod normal in numerar sau cu cardul, dar trebuie vazut la Primaria de care apartineti ce facilitati de plata ofera.

Pot plăti on-line?

Plata on-line se poate efectua doar la Primariile care dispun de acest serviciu.

Noul operator va colecta deșeurile selectiv?

Da! Noul operator va colecta si transporta deseurile pe tipuri de deseuri: sacul galben/containerul galben – plastic metal; sacul albastru/containerul albastru – hartie carton, pubela neagra/ containerul negru- mixt rezidual si clopotul verde- sticla.

Deseurile voluminoase/periculoase se vor colecta prin campanii trimestriale organizate de catre operatorul de salubrizare.

Sursa: ADI Deșeuri județul Hunedoara

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente