test
sâmbătă, iunie 15, 2024
No menu items!
AcasăAdministrațieIncinta I a Cetății Deva s-a redeschis, joi, pentru public - GALERIE...

Incinta I a Cetății Deva s-a redeschis, joi, pentru public – GALERIE FOTO

Joi, 30 mai 2024, a avut loc recepția la terminarea lucrărilor de reabilitare a Zonei Urbane Dealul Cetății, Monument al Naturii și Istoric cu valoare turistică ridicată din municipiul Deva – Refuncționalizarea Incintei I.

Lucrările exterioare au vizat 3 zone: curtea mare, curtea mică și zona de legătură dintre cele două curți (fostul corp de Est al garnizoanei). Curtea mare este dedicată evenimentelor culturale. Sunt amenajate și grupuri sanitare, cu facilități inclusiv pentru persoanele cu dizabilități.

Ce puteți vedea în Incinta I a Cetății Devei

În Incinta I vor fi expuse litografii de epocă și alte imagini istorice cu Cetatea Deva, piese de artilerie specifice epocii, arme specifice diferitelor epoci istorice prin care a trecut Cetatea.

Deasupra magaziei de arme, Platforma Belvedere Est – cel mai spectaculos loc din Incinta I va găzdui evenimente cu specific istoric și va fi, în același timp, un pol de atracție major în circuitul de vizitare a Cetății, având în vedere că de aici poate fi admirat atât orașul, cât și toată Valea Mureșului.

În Pivnița Mare a fost creată o ,,scenă din viața zilnică a garnizoanei”. Pivnița Mică s-a transformat într-o încăpere memorială, dedicată lui David Ferencz – fondatorul și primul episcop al Bisericii Unitariene, care a fost încarcerat și a murit în Cetatea Deva.

Pe Platforma Belvedere Sud, care oferă o panoramă spectaculoasă asupra orașului, sunt amplasate dispozitive tip ”binoclu”.

În locul fostei pivnițe de vinuri a garnizoanei Cetății, este amenajată Sala Multimedia, dotată cu monitoare, instalație audio performantă, panouri interactive ,,touchscreen’’ și dispozitive de proiecție pentru holograme (spațiul va putea fi folosit pentru simpozioane, conferințe, sală de curs pentru lecții deschise de istorie etc.).

În corpul de gardă și arest sunt expuse elemente de piatră sculptată, descoperite în săpătura arheologică, iar fosta temniță găzduiește obiecte specifice acestei funcțiuni (masă de tortură, dispozitive de schingiuire specifice epocii etc.).

Refuncționalizarea Incintei I și reintroducerea acesteia într-un circuit turistic coerent, alături de incintele II și III care sunt deja reabilitate, va determina implicit dezvoltarea turismului cultural-istoric, punerea în valoare a istoriei și tradițiilor zonei și implicit creșterea numărului de turiști.

Este un proiect care pune în valoare frumusețea Cetății noastre – simbolul municipiului Deva.

De joi, 30 mai 2024, Incinta I a Cetății Deva este redeschisă pentru public!

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Deva

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente