test
sâmbătă, iunie 15, 2024
No menu items!
AcasăAdministrațieINCREDIBILA TRANSFORMARE a unei ruine în BIJUTERIE: Castelul Nopcsa, din Țara Hațegului,...

INCREDIBILA TRANSFORMARE a unei ruine în BIJUTERIE: Castelul Nopcsa, din Țara Hațegului, redat comunității

COMUNICAT DE PRESĂ

Castelul Nopcsa, redat comunității printr-un proiect derulat de Consiliul Județean Hunedoara.

Astăzi, în prezența președintelui Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, a consilierilor județeni și a reprezentanților aparatului de specialitate din cadrul instituției, a avut loc inaugurarea Castelului Nopcsa din localitatea Săcel (comuna Sântămăria Orlea).

Castelul și-a redobândit strălucirea de odinioară și mai mult decât atât

Lucrările au vizat restaurarea și refuncționalizarea acestui valoros monument istoric aflat în patrimoniul Consiliului Județean Hunedoara. Castelul a fost construit la începutul secolului al XIX-lea și a aparținut baronului Franz Nopcsa, savantul de numele căruia se leagă primele descoperiri ale fosilelor de dinozauri din Țara Hațegului. De altfel, domeniul se află pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului și aproape de Munții Retezat.

Valoarea lucrtărilor de reabilitare s-a ridicat la 11,5 milioane de lei. Foto: Consiliul Județean Hunedoara

Pentru reabilitarea clădirii istorice aflată în stare de degradare, Consiliul Județean Hunedoara a atras fonduri guvernamentale prin PNDL 2, dar a utilizat și fonduri din bugetul propriu.

„De astăzi, județul Hunedoara are un obiectiv istoric și turistic funcțional, un punct de atracție care merită vizitat, dar care va servi și întrunirilor cu caracter științific. Domeniul Nopcsa, pe care se află și alte clădiri de interes, este situat în Țara Hațegului, într-o zonă deosebit de frumoasă, bogată în vestigii istorice și rezervații științifice. Intenția noastră este aceea de a valorifica durabil Castelul și domeniul Nopcsa”, a declarat președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor. Foto: Consiliul Județean Hunedoara

Lucrările realizate la Castelul Nopcsa au avut un grad ridicat de complexitate și au vizat refacerea acoperișului, reparații interioare și exterioare, finisaje și restaurări ale elementelor valoroase din punct de vedere arhitectural.

Incredibila transformare a unei ruine în bijuterie

La interior, unele dintre cele mai importante și de mare finețe lucrări au vizat refacerea Sălii Oglinzilor cu lambriuri din lemn, reparații la scara din fontă și balustrăzi, sablarea, completarea și vopsirea scării circulare din fontă, realizarea unui chepeng metalic și a scării metalice pentru acces în turn. La exterior, s-a recurs la refacerea completă a crenelurilor și a ornamentelor pereților.

În cadrul proiectului, a fost reabilitat și beciul din apropierea Castelului, a fost restaurată poarta masivă care asigură accesul pe domeniu și au fost refăcute toate împrejmuirile. De asemenea, a fost amenajat parcul domeniului și a fost construită o parcare pe latura estică.

Pe domeniul Nopcsa, Consiliul Județean Hunedoara are în implementare un alt proiect pentru care a obținut deja fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Investiția în valoare de circa 300 de mii de euro vizează eficientizarea energetică și reabilitarea clădirii administrative aferente Castelului Nopcsa, iar în prezent se lucrează la proiectul tehnic.

Biroul de presă al Consiliului Județean Hunedoara

.
.
ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente