joi, mai 2, 2024
No menu items!
AcasăACTUALITATEIMAGINI PENTRU ISTORIE. Deva, 1 Decembrie 2023: Inaugurarea statuii Reginei Maria a...

IMAGINI PENTRU ISTORIE. Deva, 1 Decembrie 2023: Inaugurarea statuii Reginei Maria a României

De Ziua Națională a României, la împlinirea a 105 ani de la Marea Unire, la Deva a fost inaugurată statuia care o înfățițează pe Regina Maria a României. Statuia este amplasată în Centrul Istoric al Devei, în zona Palatului Administrativ, în apropierea Parcului Cetate.

În prezența unui public numeros, de peste 2.500 de persoane, statuia a fost sfințită cu aghiasmă de Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei.

Au rostit alocuțiuni primarul municipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea și prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, care au evocat importanța pe care a avut-o Regina Maria în istoria României.

”Această statuie este un omagiu adus memoriei Reginei Maria și un simbol al recunoștinței noastre față de contribuția sa la dezvoltarea României. Ea ne amintește de valorile noastre fundamentale: unitatea, demnitatea și solidaritatea.

Statuia va fi o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare, reamintindu-le că putem depăși orice obstacol atunci când suntem uniți și avem încredere în valorile noastre.” – a menționat, în discursul său, primarul municipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea.

Statuia Reginei Maria amplasată la Deva este realizată din bronz și are o înălțime de 5 metri, cu tot cu soclu, iar postamentul este placat cu piatră naturală de tip Vratza. Pe fiecare fațetă a soclului, artistul plastic a realizat câte un basorelief ornamental din bronz, cu scene reprezentative din viața Reginei.

Statuia a fost realizată de artistul plastic Ștefan Bințințan, sculptor din municipiul Alba Iulia, care a câștigat concursul de soluții organizat de administrația publică locală pentru realizarea statuii reprezentând pe Regina Maria a României.

Ce a existat înainte pe amplasamentul statuii Reginei Maria a României

Pe amplasamentul actual al statuii Reginei Maria a României a existat, până în august 2022, o piatră funerară amplasată ilegal (fără avizele legale), pe post de ”monument” dedicat luptătorilor anticomuniști din Făgăraș – Grupul lui Ion Gavrilă Ogoranu. Iar în jurul pietrei funerare era o parcare.

CITEȘTE ȘI:

VEZI IMAGINI DE LA MOMENTUL MONTĂRII STATUII REGINEI MARIA A ROMÂNIEI:

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente