luni, mai 6, 2024
No menu items!
AcasăACTUALITATEAdormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Se spune sau nu LA...

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Se spune sau nu LA MULŢI ANI celor care poartă numele sfintei?

În fiecare an, pe data de 15 august, credincioșii ortodocşi şi cei catolici sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, unul dintre cele mai importante evenimente ale creștinătății, când, potrivit tradiției Bisericii, Fecioara Maria a fost înălțată la cer de Fiul său, Mântuitorul Iisus Hristos.

Mutarea Maicii Domnului din această lume, adormirea sa, căci nu despre o moarte ci despre o adormire vorbesc părinţii Bisericii, adică fără durerile morţii, s-a întâmplat după mai mulţi ani de la evenimentul Înălţării Domnului, care a avut loc pe Muntele Măslinilor.

Se spune sau nu LA MULŢI ANI pe 15 august, de Sfânta Maria Mare?

Unii oameni spun că de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morții, cosiderând că ziua onomastică poate fi sărbătorită doar pe 8 septembrie, atunci când Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.

Totuși, Biserica nu consideră greșit să spui ”La mulți ani!” cu ocazia acestei zile, fiind considerată o sărbătoare a bucuriei.

Moartea Maicii Domnului este mutare la Viață, dupa cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”. Din acest motiv, această sărbătoare nu este tristă, ci plină de bucurie.

Preotul Eugen Tănăsescu a explicat că putem felicita persoanele care poartă numele de sfânt de câte ori se sărbătorește ceva ce are legătură cu Fecioara Maria. Indiferent că este 15 august sau 8 septembrie, adică Adormirea Maicii Domnului sau nașterea Maicii Domnului, putem face urări de la mulți ani celor care îi poartă numele. 

Preotul Vasile Ioana spune că se poate spune „La mulți ani” atât pe 15 august, cât și pe 8 septembrie, atunci când creștinii sărbătoresc nașterea Maicii Domnului. Potrivit lui, Adormirea Maicii Domnului reprezintă momentul trecerii ei la Domnul sau momentul mutării ei cu trupul la cer. Așadar, este un moment de bucurie.

La noi moartea e doar o ușă, o trecere, un prag. Așa cum spune și rugăciunea: „Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”. Deci accentul cade pe viața veșnică, prin urmare este corect să spunem „La mulți ani”, explică și părintele Ioan Chirilă, președintele senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

Așadar, fie că este 15 august, fie că este 8 septembrie, adică Adormirea Maicii Domnului sau Nașterea Maicii Domnului, cele două ocazii sunt privite cu bucurie, motiv pentru care poți spune prietenilor, familiei și apropiaților La mulți ani, dacă îi poartă numele Sfintei. 

Cui îi spui LA MULŢI ANI de Sfânta Maria Mare

De Sfânta Maria, aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica. Majoritatea sunt femei și poartă numele Maria.

De Sfânta Maria își mai sărbătoresc onomastica și persoanele care poartă numele de: Marian, Marin, Mioara, Ana-Maria, Mia, Maricica, Marița, Marina, Marilena, Mari, Mărioara, Meri, Măriuța, Mara, Marioara, Marusia, Mimi, Marinel.

Numele Maria este unul dintre cele mai îndrăgite și folosite nume de origine biblică. Este numele celei care l-a adus pe lume pe Iisus, fiul lui Dumnezeu, și a rămas în amintirea tuturor drept un simbol al purității.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente