vineri, mai 3, 2024
No menu items!
AcasăACTUALITATEMIMI LA PROȚAP: Aventuri culinare din județul Hunedoara. Azi avem Fritto Misto...

MIMI LA PROȚAP: Aventuri culinare din județul Hunedoara. Azi avem Fritto Misto lângă zimbrii de la Hațeg

Astăzi debutează o nouă rubrică, MIMI LA PROȚAP, unde vă povestim ce am văzut, am mâncat și am băut prin legendarul județ Hunedoara.

Unde mergem să mâncăm în județul Hunedoara? La orice restaurant de cinci stele, bistro de trei, terasă de două, bodegă, iarmaroc, ghișeu, container de tablă, foc de tabără – oriunde se gătește și mănâncă poporul harnic și muncitor.

De ce mergem? Ca să mâncăm și să povestim despre ce am mâncat. Să facem noi experimentul în locul tău. Să nu-ți strici tu banii și sănătatea degeaba.

Cine-i Mimi asta? Mimi e Alin Bena, de cele mai multe ori. Dar pot fi și colaboratori în care Alin Bena are încredere că nu fac mâncătoriilor din județ publicitate falsă pe bani.

De ce ”Mimi La Proțap”, ce titlu de rubrică e ăsta? Răspunde Alin Bena: Prin anii 90, regretatul politician Ioan Timiș de la Hațeg (că tot scriem la debutul rubricii despre Hațeg) deschisese în dealul orașului, într-un container de tablă, unul dintre primele posturi de radio din România de după Revoluție, pe care l-a botezat T5 ABC. Om bun, de ce i-ai zis T5 ABC? – l-a întrebat Bena. Păi ce, voiai să-i zic T7 ABC? – i-a răspuns Timiș.

Deci: Rubrica se cheamă Mimi La Proțap pentru că nu se cheamă Lili La Proțap.

Ce treabă are politica într-o rubrică despre mâncare? Are. Veți vedea.

Precizările fiind făcute, să-i dăm drumul!

Episodul 1: AVY Wine & Dine, restaurantul de fițe de la marginea Hațegului

Oare unde mănâncă un ministru al României, școlit la Harvard și Stanford, când îl prinde foamea prin Hațeg? În piață, la gheretă, la mici? Cumpără langoșii de poveste din centru? Ah, nu, îl duce alaiul PNL, cu prefect, deputată, secretar general și primar în cel mai bun loc care există în oraș: la Avy Wine & Dine, prima pe stânga cum cobori dealul Hațegului dinspre Deva.

La masă la Avy Wine & Dine, 6 august 2023. De la stânga la dreapta: Călin Petru Marian – prefectul județului Hunedoara, Sebastian Burduja – ministrul Energiei, Emil Costa – patronul vilei Avy, Pușcaș Adrian – primarul orașului Hațeg. Nu se văd în poză dar au cinstit casa și masa, după spusele patronului, doamna Vetuța Stănescu – deputată și președinta PNL județul Hunedoara, Lucian Heiuș – secretar general în Ministerul Finanțelor, Ioan Prip – director Hidroelectrica Hațeg.

Când vezi așa consumatori de vază, cum să nu te duci și tu?

Sunt sensibil la recomandările culinare ale ștabilor politici din județ. Dintr-un motiv simplu. Cine știe mai bine unde se mănâncă sănătos, gustos și curat, dacă nu ei? Cine controlează agențiile de sănătate publică și de protecție a consumatorilor și află unde-i prăduială și unde-i treaba bună dacă nu ei? Cine se ferește mai bine de salmonella, helicobacter și e-coli dacă nu ei?

Deci hai la Hațeg, la Avy Wine & Dine, unde au mâncat oamenii de seamă ai nației române!

Primul contact, prima impresie: e ok

Primul sfat din ghidul de supraviețuire al călătorului care mănâncă la restaurant: te duci la toaletă. Mai ales ca să te speli pe mâini, căci urmează să stai la masă, dar și ca să observi curățenia. Acolo o vezi cu adevărat. Dacă e curat la budă (unde ai acces) e curat și la bucătărie (unde n-ai acces).

La Avy Wine & Dine, deși era ora 14 iar restaurantul cu 40 de locuri la interior era aproape plin, în zi de Sfântă Mărie Mare, curățenia la toaletă era impecabilă.

Deci la curățenie: *****

Comandăm și observăm

Foto: Facebook/Avy Wine & Dine

Imediat ce am intrat, o tânără amabilă ne-a condus la masa pe care o rezervasem. Comandăm și observăm. Fetele tinere care servesc se mișcă neîncetat, amabile și zâmbitoare, atente la orice semn al clienților. Platourile și cupele cu profiterol debarasate ajung la spălătorie goale-goluțe, semn că mâncarea a fost bună. Muzica în surdină, rock de anii 90, e balsam, nici n-o bagi în seamă. Niciun mesean nu strigă ca ghiolbanu în speakerul telefonului, niciuna nu hăhăie tare ca proasta în ringhișpil. O ventilație puuuțin mai bună n-ar fi fost rea, căci sunt consumatori cam mulți. Așteptăm 40 de minute până ajunge comanda, rezonabil pentru un restaurant cu o carte de bucate destul de stufoasă.

La atmosferă și timp de așteptare: ****

Fritto misto, buchet de fructe de mare de nota 10

.

Calamari, creveți, midii, tilapia, inele de ceapă, cartofi prăjiți, sosuri, salată. Fierbinți și îmbietoare, crocante în panada lor, savuroase. Un festival de gusturi într-un platou delicios. Bun, deja ni se făcuse și foame mare. Felicitări bucătarilor și lui Chef Cosmin Abagiu, cum am înțeles că îl cheamă pe compozitorul acestei simfonii!

Fritto Misto: *****

Ceafă de porc la grătar cu cartofi aurii, o glumă proastă

.

Intenționat am comandat ceva de vârf de gamă din meniu (Fritto Misto) și ceva din subsol (ceafă de porc la grătar, la restaurant de fițe, pe bune?)

Dacă vrei să vezi cât de ”de fițe” e un restaurant de fițe, comanzi ceva banal. Așa poți compara ceafa de porc la grătar de aici cu cea de la iarmarocul de Sfântă Mărie de la Balșa, de exemplu. Nu se compară! Aici e o bucată de carne tare, cu zgârciuri, de dimensiuni meschine, și doi cartofiori prefierți, tăiați pe lungime și dați puțin la cuptor, moi, dulcegi și total nepotriviți ca garnitură la talpa care ar fi vrut să fie ceafă de porc la grătar. Bleah, men! Fugiți, oștenii mei!

Ceafa de porc la grătar cu cartofi aurii: * (o stea fiindcă s-a străduit cineva acolo, în bucătărie, să prezinte NIMIC într-o formă cât-de-cât atractivă)

Profiterolul călduț, o tentativă de desert

.

De pe raftul de jos al vitrinei frigorifice cu sucuri, beri și ape, ne fac cu ochiul niște cupe cu profiterol, puse acolo ca să stea reci și să nu se mai complice bucătarul să le facă pe loc, la comandă, fiindcă pierde timp.

Comandăm? Bine, fie. Am comandat, ne-au adus.

O pastă dulce și lungă de ciocolată, cu bulete de profiterol dedesubt și cu frișcă din spray, călduță și ea. Fără înghețată, fără o frunzuliță de mentă, acolo, fără langues de chat, cum se face acasă la oamenii ăia cumsecade care au inventat profiterolul.

Profiterol, desert: **

Cu ce impresie am plecat

Avy Wine & Dine Hațeg, un loc de vizitat

Locul este, evident, peste media din județul Hunedoara. Și tot evident, nu poți să tragi o concluzie cu valoare de adevăr după două-trei feluri de mâncare. Am văzut startere foarte interesante, platouri de mic-dejun de poveste, am văzut burgeri supra-etajați care au stârnit entuziasmul mesenilor, am văzut și disperarea de pe fața unui neamț care a comandat cinci mici și a primit un platou uriaș, cu o movilă de mici gigantici care să-i ajungă de la Sfântă Mărie Mare până la Sfântă Mărie Mică.

Puteai să mai alegi, printre altele: spaghetti cu fructe de mare, tagliatelle cu somon și zucchini, pulpă de rață cu varză călită, Platoul Haiducului din Țara Hațegului, virșli de Sălaș, tochitură de porc cu mămăligă, brânză, smântână și ou, mușchi de vită la grill și sos de gorgonzola, tartar de vită cu ciabatta prăjită, tagliata de vită cu rucolla și roșii cherry, ciolan de porc cu fasole, Double Black Angus bacon cheesburger cu cartofi dippers și alte 6 feluri de burgeri, păstrăv la grătar cu mămăligă și mujdei de usturoi etc.

În total, cu tot cu platourile de la micul-dejun, Avy Wine & Dine îți propune peste 50 de feluri de mâncare.

Vinurile sunt dominate de gama Recaș, noi am ales un Solo Quinta Rose, reconfortant și vioi, un cupaj din cinci soiuri de struguri care a acompaniat perfect fructele de mare.

Despre prețuri nu putem spune decât că sunt decente, ba chiar sub ceea ce găsești în restaurante de acest nivel din alte părți.

Ne-a plăcut la Avy Wine & Dine pentru că am văzut mulți tineri entuziaști și un patron, Emil Costa, pasionat de ceea ce face – și face bine. Locul este foarte curat, ceea ce e mare lucru! Recomandare: alegeți din meniu platourile de vârf de gamă.

Ne vom întoarce și vă recomandăm să le faceți o vizită, dacă treceți prin zonă. Merită din plin.

Dacă ar fi să dau o notă, aceasta ar fi 8,5. Deci FOARTE BINE.

Ce spune patronul despre afacerea lui

Emil Costa, patron: Vila Avy a luat naștere din dorința de a construi cel mai de lux loc de cazare din Hațeg. Foto: Facebook/Avy Wine & Dine

În primul rând, doresc a mă prezenta.

Numele meu este Costa Emil, cunoscut drept “Avy”, iar acest Hotel a luat naștere dintr-un vis pe care l-am avut încă de mic copil și am luptat neîncetat pentru a putea sa îl clădesc. Când spun ”clădesc”, nu spun la figurat, chiar am “pus cărămidă peste cărămidă”, la propriu.

Consider că proverbul spus de celebrul Paulo Coelho este atât de adevărat: ”Când îţi doreşti ceva cu adevărat, Universul întreg conspiră în favoarea ta”.

Succesul nu vine peste noapte.

Produsele de calitate, ospitalitatea personalului și decorul atent ales sunt cărțile de vizită ale hotelului și a restaurantului nostru.

Vă așteptăm cu drag să ne vizitați! – a scris pe Facebook Emil Costa, patronul Avy Wine & Dine.

Ceea ce vă zicem și noi.

Mimi La Proțap
contact@newshd.ro

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente