sâmbătă, aprilie 27, 2024
No menu items!
AcasăAdministrațieMOMENT ISTORIC: Regina Maria a României are, de astăzi, O STATUIE ÎN...

MOMENT ISTORIC: Regina Maria a României are, de astăzi, O STATUIE ÎN DEVA

Regina Maria are, de astăzi, o statuie în Centrul Istoric al Devei!

Astăzi, 31 octombrie 2023, în Centrul Istoric al Devei, în zona Palatului Administrativ, în apropierea Parcului Cetate, a fost montată pe soclu statuia care o reprezintă pe Regina Maria a României.

Statuia a fost realizată de artistul plastic Ștefan Bințințan, sculptor din municipiul Alba Iulia, care a câștigat concursul de soluții organizat de administrația publică locală pentru realizarea statuii reprezentând pe Regina Maria a României.

Statuia Reginei Maria amplasată la Deva este realizată din bronz și are o înălțime de 5 metri, cu tot cu soclu, iar postamentul este placat cu piatră naturală de tip Vratza. Pe fiecare fațetă a soclului, artistul plastic a realizat câte un basorelief ornamental din bronz, cu scene reprezentative din viața Reginei.

.

”Sunt convins că statuia Reginei Maria va fi un obiectiv important de interes turistic și, nu în ultimul rând, un crâmpei din istoria poporului român, istorie pe care trebuie să o prețuim cu toții.” – a transmis primarul municipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea

Regina Maria și-a adus o contribuție importantă și recunoscută pe plan național și internațional la realizarea obiectivelor naționale ale României, la sfârșitul Primului Război Mondial. Pentru atitudinea ei curajoasă din timpul Primului Război Mondial, când a lucrat direct pe front, în spitale de campanie, şi a coordonat activitatea unei fundaţii de caritate, regina Maria, îmbrăcată în uniforma albă de soră medicală a Crucii Roşii, avea să fie numită în popor „mama răniţilor” şi „regina soldat”.

.
.
ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente