duminică, mai 5, 2024
No menu items!
AcasăCulturăLUMINAȚIA sau ZIUA MORȚILOR: Noaptea în care sufletele celor morți vizitează lumea...

LUMINAȚIA sau ZIUA MORȚILOR: Noaptea în care sufletele celor morți vizitează lumea celor vii

Ziua Morților sau Luminația, așa cum mai este sărbătoarea cunoscută în popor, este noaptea în care se spune că sufletele morților vizitează lumea celor vii, iar oamenii merg să aprindă lumânări la mormintele celor dragi, care nu mai sunt printre noi.

Ziua Morților sau Luminația se sărbătorește în fiecare an pe data de 2 noiembrie, dar pomenirea începe din seara de 1 noiembrie. Potrivit legendelor populare, în prima zi de Brumar, porțile dintre cele două lumi se deschid, iar acum cei plecați dintre noi pot veni să ne viziteze.

Ziua Morților – semnificație

Ziua Morților sau Luminația, denumire ce provine din limba latină „commemoratione omnium fidelium defunctorum” – „pomenirea tuturor credincioșilor răposați”, este sărbătorită în calendarul romano-catolic în fiecare an pe data de 2 noiembrie, a doua zi după sărbătoarea Tuturor Sfinților. Deși este o sărbătoare catolică, ea a fost adoptată de mai toţi creştinii transilvăneni și este respectată cu strictețe.

Sărbătorirea Zilei Morților începe din seara zilei de 1 noiembrie, iar în această zi, toți creștinii obișnuiesc să cinstească și să îngrijească mormintele celor care nu mai sunt printre noi.

Mormintele celor dragi se împodobesc cu flori

Indiferent de religie, în această zi sfântă, credincioșii merg cu flori și lumânări aprinse în cimitire, curăță mormintele și le înfrumusețează, în amintirea celor care i-au însoțit pe drumul vieții. Mormintele se împodobesc cu flori, în special crizanteme și coronițe de brad, iar lumânările se așează pe mormânt, pentru ca acestea să le lumineze calea celor care au trecut în lumea de dincolo.

Ziua Morților, sărbătorită în seara de 1 noiembrie

Luminaţia este cunoscută în popor şi sub denumirea de Ziua Morţilor. Este o sărbătoare de origine celtică adusă de catolici în regiunile din Nord-Vest-ul şi Sud-Vestul teritoriului românesc. Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc Luminaţia în seara zilei de 1 noiembrie. Cu acest prilej, preoţii româno-catolici, greco-catolici şi ortodocşi oficiază slujbe de pomenirea morţilor, în seara de 1 noiembrie.

Tradiții și superstiții de Ziua Morților

  • Se spune că în seara de 1 noiembrie, în Ajunul Luminației, nu este indicat ca la mormântul cuiva drag să-și facă apariția cineva cu care s-a certat toată viața.
  • În Ziua Morților nu trebuie să fii zgârcit, nici egoist.
  • Trebuie să se împartă bucăți alese pentru pomenirea morților. Mai exact, în seara de 1 noiembrie, credincioșii trebuie să dea de pomană mâncare caldă.
  • În această zi nu se spală haine și nici nu se muncește.
  • Nu este bine să te plângi și nici să fii supărat. Se spune că morții nu vor să îi vadă suferind pe cei pe care i-au lăsat în urmă.
  • De Luminație nu este bine să dai de pomană alcool înaintea unei mese calde.
  • În Ziua Morților, cimitirele se luminează, mai ceva ca în noaptea Învierii, de la flăcările lumânărilor aprinse în dreptul fiecărui mormânt. Cu această ocazie, la morminte se adună familii și prieteni și deapănă amintiri.  
  • În anumite zone ale țării se păstrează un obicei aparte. Până la răsăritul soarelui se duce apă proaspătă la morminte. Însă această rânduială este făcută doar de copii, căci se spune despre ei că sunt puri și au sufletele curate.
  • Pe lângă bucate alese, se spune că morților li se face și sete și este bine să li se dea de pomană și apă.
  • Tradiția spune că în această zi sfântă nu este bine să faci vizite în alte case, pentru a-ți merge bine tot anul.

Sursa: libertatea.ro

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente