duminică, aprilie 14, 2024
No menu items!
AcasăCulturăCartea săptămânii: ISTORIA LUI DUMNEZEU - Karen Armstrong

Cartea săptămânii: ISTORIA LUI DUMNEZEU – Karen Armstrong

Prezentată de Dorina Mitracska

„Cartea este arma cea mai bună împotriva intoleranţei şi ignoranţei.” (Lyndon B. Johnson)

O carte cu peste 450 de pagini, cu multe informații de natură teologică, filozofică, mistică, chiar psihanalitică nu se citește ușor, iar după lecturarea ei rămân multe întrebări la care vom căuta acele răspunsuri care să rezoneze cu propriile noastre convingeri sau, dimpotrivă, care să demoleze întregul eșafodaj al acestora.

„Istoria lui Dumnezeu” este o analiză erudită și minuţioasă a viziunii pe care a avut-o omenirea asupra lui Dumnezeu, așa cum apare în cele trei mari religii monoteiste: iudaism, creștinism și islam.

De la revelațiile profeților la interpretarile teologilor, filosofilor și misticilor, ideea de Dumnezeu a suferit schimbări majore, dictate de împrejurările istorice și sociale, de aspirația omului spre perfecțiune.

De la Dumnezeul inefabil ce nu poate fi descris în termeni obișnuiți, până la Ființa supremă ce dă sens existenței individuale, istoria lui Dumnezeu e plină de căutări și contradicții, de iluminare și de îndoială. În numele lui Dumnezeu, omenirea a creat minunate opere de artă, muzică și poezie, dar a și pornit războaie crunte, crime abominabile, ce au pus sub semnul întrebării dreptatea divină.

Odată cu dezvoltarea științei, ideea Dumnezeului atotputernic s-a estompat, cunoasterea rațională înlocuiește revelațiile mistice. Umanitatea pare că are explicații la fenomenele care îl înconjoară. Ce va aduce viitorul, cum va umple omenirea neantul și dezolarea singurătății? Poate omul să trăiască fără credință? Este umanismul suficient sie însuși? Sunt întrebări la care fiecare va găsi răspunsul potrivit…

Karen Armstrong, autoarea acestei cărți, a fost timp de șapte ani călugăriță intr-o grupare religioasă romano-catolică. Este autoarea a numeroase cărți de religie comparată în care studiază interconexiunile dintre iudaism, creștinism și islamism și modul în care acestea au influențat istoria omenirii.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente