vineri, decembrie 13, 2024
No menu items!
AcasăCulturăSĂRBĂTOARE MARE: Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României. Un milion de români își...

SĂRBĂTOARE MARE: Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României. Un milion de români își serbează onomastica

Sâmbătă, 30 noiembrie, se face pomenirea Sfântului Andrei, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus. Considerat „Ocrotitorul României” sau „Apostolul românilor”, Sfântul Andrei este cel care a promovat religia creştină în zona ţării noastre.

Sfântul Andrei, cel dintâi chemat al Domnului

Sfântul Andrei a fost la început ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul şi de la acesta a aflat de întruparea Mântuitorului Hristos. 

Sfântul Andrei L-a vestit pe Hristos pentru prima dată, spunându-i despre El fratelui său Simon (Petru): „Acesta a găsit întâi pe Simon, fratele său, şi i-a zis: am găsit pe Mesia (care se tâlcuieşte: Hristos). Şi l-a adus la Iisus. (Ioan 1, 41, 41)

Pentru aceasta Sfântului Andrei i se mai spune şi Apostolul cel dintâi chemat al Domnului. Din zilele acelea Sfântul Apostol Andrei a urmat Mântuitorului, însoţindu-l pe drumurile Ţării Sfinte, ca şi ceilalţi Apostoli.

Cum a ajuns Sfântul Andrei pe teritoriul actual al României

În ceea ce priveşte misiunea de creştinare a neamurilor pe care a avut-o Sfântul Apostol, Tradiţia Bisericii arată că, după Înălţarea Domnului la cer şi după Cincizecime, Sfinţii Apostolii au tras la sorţi şi au mers în toată lumea, pentru propovăduire. Atunci, acestui întâi chemat, i-a căzut sortul să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciţia (Dobrogea) şi până în Crimeea.

Ce este „Crucea Sfântului Andrei”

Sfântul Apostol Andrei a avut un sfârşit de mucenic, fiind răstignit, la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în forma de X, căreia i s-a spus mai pe urmă „Crucea Sfântului Andrei”.

Sfântul Andrei, Apostolul românilor

Sfântul Andrei se bucură la noi în ţară de o cinstire deosebită, fiind considerat Apostolul românilor sau creştinătorul poporului român. Numeroase biserici şi mănăstiri l-au luat ca ocrotitor, prăznuindu-l în fiecare an.

Ziua de Sfântul Andrei, Ziua Lupului

Ziua de Sfântul Andrei, 30 noiembrie, este cunoscută şi sub numele de Ziua Lupului.

Noaptea de 29/30 noiembrie este considerată una magică, în care animalele (lupii în special) capătă puteri neobişnuite, ritualurile de dragoste au sorţi de izbândă şi, foarte important, strigoii, vârcolacii şi sufletele rătăcite umblă prin lume.

Aproximativ 960.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Andrei. Cele mai întâlnite nume sunt Andrei (528.010 bărbaţi) şi Andreea (431.933 de femei).

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente