joi, mai 30, 2024
No menu items!
AcasăCulturăCartea săptămânii: POVESTIRI ORIENTALE - Marguerite Yourcenar

Cartea săptămânii: POVESTIRI ORIENTALE – Marguerite Yourcenar

Prezentată de Dorina Mitracska

Marguerite Yourcenar m-a făcut să îl caut pe Hadrian în peregrinările mele prin Europa… Pentru că acest împărat-filozof devine, în viziunea scriitoarei, asemeni oricărui muritor vulnerabil, conștient de faptul ca omul este efemer și singura cale spre nemurire este arta.

„Povestirile orientale” sunt scrise în aceeași manieră plină de farmec și sensibilitate, trecute prin filtrul sufletesc, cizelate cu migală ca niște mici bibelouri… Sunt zece poveşti – orientale pentru că sunt arabescuri printre legende, mituri, alegorii, culese nu numai din Asia, dar și din zona europeană, având, fiecare, un tâlc revelat la final care declanșează implicarea spirituală a cititorului.

Salvarea prin artă sau prin dragoste, sacrificiul întru desăvârșire, asumarea imperfecţiunii și a vremelniciei sunt temele abordate de Marguerite Yourcenar, fantasticul și fantasmele călăuzesc destinele personajelor sale. Totul are un sens, o morală, uneori frapantă, alteori tristă, întotdeauna profund umană.

Marguerite Yourcenar afirmă despre ea ca este un scriitor „cu un picior în erudiție și cu unul în magie”. Vorbea fluent greaca veche și latina, este prima femeie aleasă în Academia Franceză, în ciuda opoziției ferme a unor membri!

„Unele ființe mută hotarele destinului, schimbă istoria”. (Marguerite Yourcenar)

O carte frumoasă, o lectură facilă – sunt argumentele mele pentru a o citi.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente