duminică, mai 5, 2024
No menu items!
AcasăCulturăSfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, sărbătoriţi pe 8 noiembrie. Tradiții populare: ce...

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, sărbătoriţi pe 8 noiembrie. Tradiții populare: ce nu ai voie să faci în această zi

Pe 8 noiembrie, Biserica cinsteşte Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al tuturor Puterilor cereşti celor fără de trupuri.

Astfel, pe 8 noiembrie, credincioşii ortodocşi şi cei greco-catolici prăznuiesc pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil şi pe îngerii din toate cetele îngereşti care nu s-au despărţit de Dumnezeu.

Arhanghelii din calendarul bisericesc sunt conducătorii cetelor de îngeri, având aripi şi purtând săbii, ca simbol al biruinţei, şi sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai.

Cine au fost Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Arhanghelul Gavriil, al cărui nume se traducere din ebraică „Dumnezeu este puterea mea”, este considerat a fi mesagerul veştilor bune. Potrivit Noului Testament, el le-a vestit sfinţilor părinţi Ioachim şi Ana naşterea Fecioarei Maria. De asemenea, vestea cea bună, naşterea Mântuitorului, a fost adusă Maicii Domnului tot de Arhanghelul Gavriil. Este înfăţişat în icoane ca purtător al unui semn divin, un crin sau o trompetă (în care va suna pentru a anunţa cea de-a doua venire a lui Iisus pe Pământ).

Mihail se traduce din ebraică prin „Cine este ca Dumnezeu”. Mihail, care transmite rugăciunile adresate de credincioşi Tatălui Ceresc şi este cel dintâi dintre îngerii păzitori care s-a luptat cu îngerii răzvrătiţi împotriva lui Dumnezeu, este reprezentat în iconografia ortodoxă în costum de soldat, purtând în mână o suliţă cu vârful îndreptat spre pământ.

Tradiții populare – ce nu ai voie să faci astăzi

  • Sunt strict interzise îndeletnicirile casnice, iar cei care nu se vor supune acestei reguli sunt sortiţi să aibă parte de mare chin înaintea morţii.
  • Evită bârfele, mânia şi răzvrătirea că altfel cei care vor recurge la astfel de lucruri vor fi urmăriţi de ghinion timp de 5 ani de zile.
  • Cei care vor posti cu ocazia acestei sărbători vor fi feriţi de boli şi lovituri.
  • Superstiţiile din popor spun că în această zi este bine să aprinzi o lumânare şi pentru sinucigaşi sau osândiţi.
  • Tot în această zi, se spune că nu e bine să lucrezi. Cei ce o vor face se vor chinui mult înainte de moarte.

Aproape 1,5 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica, de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.

Cei mai mulţi români poartă numele Mihai – 369.155 şi Gabriel – 324.983 de bărbați.

La femei, cele mai multe poartă numele Mihaela – 367.678 şi Gabriela – 255.055 de femei.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente