test
sâmbătă, iunie 22, 2024
No menu items!
AcasăACTUALITATECasa Națională de Asigurări de Sănătate are un nou președinte: Valeria Herdea,...

Casa Națională de Asigurări de Sănătate are un nou președinte: Valeria Herdea, medic de familie

Noul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) este Valeria Herdea, medic de familie cu profil pediatrie, susținută de PNL.

Conform înțelegerii din coaliție, conducerea Casei de Asigurări de Sănătate este numită de PNL, iar cea a Ministerului Sănătății de PSD.

Decizia de numire, semnată de premierul Marcel Ciolacu, a fost publicată luni seara în Monitorul Oficial.

Valeria Herdea îl înlocuiește la președinția CNAS pe generalul SRI în rezervă Constantin Celea, care a fost pus șef interimar la Casa Națională de Asigurări de Sănătate după demisia lui Andrei Baciu.

Cine este Valeria Herdea

Valeria Herdea, în vârstă de 60 de ani, este medic de familie cu o experienţă vastă în pediatrie. A absolvit, în 1989, Facultatea de Pediatrie din cadrul Universității de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş.

Valeria Herdea este preşedintele Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie şi fondatoare acestei asociaţii, dar şi vicepreşedinte al Colegiului Medicilor din România.

Ea a fost decorată de preşedintele Klaus Iohannis cu distincția Cavaler al Ordinul Sanitar

Context: Medicii de familie protestează în stradă

Numirea noului președinte al CNAS vine pe fondul protestelor în stradă a medicilor de familie.

Aceștia sunt nemulțumiți că, în conformitate cu un proiect de lege pus în dezbatere de CNAS, de la 1 februarie se diminuează punctul alocat pe consultație, se elimină sporul rural și dispare și sporul pentru medicii primari.

Dacă proiectul de lege va fi aprobat, bugetul alocat medicilor de familie va fi redus cu 30%. Jumătate din cabinetele medicale de medicină de familie riscă să intre în faliment și măsurile vor duce, practic, la desființarea medicinei de familie în zona rurală.

În România profesează, în prezent, aproximativ 10.000 de medici de familie, număr în continuă scădere față de anii precedenți.

DE CE A DEMISIONAT PREȘEDINTELE CNAS ANDREI BACIU:

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente