sâmbătă, mai 18, 2024
No menu items!
AcasăNEWS ALERTINCENDIU DEVASTATOR pe insula Thassos, locul de vacanță preferat al multor români....

INCENDIU DEVASTATOR pe insula Thassos, locul de vacanță preferat al multor români. Avertizarea transmisă de MAE

Un incendiu de proporții a izbucnit miercuri seara într-o pădure de pini de pe insula Thassos din Marea Egee (Grecia). Incendiul a izbucnit într-o zonă de munte greu accesibilă, imediat după lăsarea întunericului, ceea ce a făcut imposibil zborul avioanelor de stingere a incendiilor.

Pompierii au intervenit cu o desfășurare impresionantă de forțe în această dimineață.

Incendiul a izbucnit miercuri seara în apropierea localității Kinira, în estul insulei Thassos. Locuitorii au primit un mesaj prin intermediul numărului de urgență, joi dimineața, pentru a evacua localitatea spre Limenaria, capitala insulei și portul de unde se ia feribotul spre continent.

Un turist român aflat în vacanță pe insulă a relatat desfășurarea evenimentelor:

INCENDIU ÎN PĂDUREA DIN SPATE!

Acestea au fost cuvintele pe care le-am auzit azi-noapte, pe la ora 1, când o prietenă a bătut puternic în ușa camerei noastre și ne-a trezit din somn, iar când am ieșit pe terasă și m-am uitat spre dealul din spatele stațiunii unde suntem noi acum, Skala Potamia din Insula Thassos (Grecia), am rămas blocat văzând norul de fum imens și lumina puternică creată de incendiul de pădure care părea că vine spre noi.

După care mi-am îndreptat privirea spre partea din față a vilei, unde am văzut o mare agitație, unii oameni fiind în stradă și uitându-se spre dealul în flăcări, iar alții încărcându-și în grabă bagajele în mașini.

Și în buimăceala aia, trezit din somn de doar câteva secunde și cu imaginea incendiului pe retină, i-am spus Iuliei „pregătim bagajele, plecăm!”, iar în maxim cinci minute eram deja cu bagajele în mașină, pregătiți să plecăm spre Limenaria, capitala insulei și portul de unde se ia feribotul spre continent.

Însă nu am plecat (și bine am făcut că nu am plecat), întrucât o localnică, soție de pompier voluntar, ne-a sfătuit să așteptăm cu toții indicațiile autorităților, pentru că circulau zvonuri cum că sunt mai multe zone ale insulei cuprinse de flăcări, iar un ambuteiaj pe strada care trece prin pădurea care arde ar putea fi cel mai rău scenariu.

Acum situația este relativ bună când scriu rândurile astea, pentru că am avut mare noroc!

Vântul a bătut dinspre mare și a împins incendiul spre mijlocul insulei, însă în orele ce au trecut am stat cu toții în gardă ca nu cumva să se schimbe direcția vântului și incendiul să coboare spre stațiune.

De pe la ora 6.25 a apărut și un elicopter care împrăștie apă din aer (am înțeles că indiferent de gravitatea situației, elicopterele și avioanele cu apă nu pot zbura noaptea, ci doar după zorii zilei), însă la cât de mult s-a extins incendiul în pădure, va dura multe zile până când acesta va fi lichidat complet.

Ce să zic…am trăit-o și p’asta!a scris turistul român Cristian Negoiță pe Facebook

ACTUALIZARE JOI ORA 12:

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că, în contextul temperaturilor ridicate înregistrate în Republica Elenă, în insula Thassos, zona Limenaria, s-a produs un incendiu de vegetaţie, care afectează în prezent estul insulei. Autorităţile elene au dispus evacuarea persoanelor din zonă, în timp ce pompierii luptă pentru stingerea incendiului.

Într-un comunicat de presă, MAE informează că, până la acest moment, la nivelul misiunii diplomatice şi al oficiului consular nu au fost recepţionate solicitări de asistenţă. În context, MAE recomandă cetăţenilor români care se află pe Insula Thassos să evite deplasările în zona afectată de incendiu şi să informeze de îndată Consulatul General al României la Salonic dacă sunt afectaţi de efectele acestui incendiu.

De asemenea, MAE reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Atena :+30 210 6728879, +30 210 6744544, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice: +30 697 8996222.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente