Prezentată de Dorina Mitracska
„Călătoria este un exercițiu care, pe de-o parte, îți lărgește orizonturile, iar pe de altă parte îți definește limitele.”
Andrew Solomon a scris acest jurnal de călătorii cu intenția neexprimată de a redefini umanismul și umanitatea, confruntată cu sechelele totalitarismului, prejudecăţilor de diverse tipuri, schimbărilor climatice.
Extrem de bine documentat, prin directa prezență în mijlocul diferitelor grupuri și grupări, A.S. ne prezintă frământările elitei artistice din URSS-ul glasnostului, din China postmaoista, din Africa de Sud abia ieșită din apartheid.
Călătorește prin Cambodgia, Rwanda și Afganistan, are întâlniri cu victimele regimurilor sângeroase care au aruncat în cel mai negru ev istoria contemporană a acestor țări.
Paradisul polinezian, viaţa inuiţilor din Groenlanda, minunata lume înghețată din Antarctica, toate traiesc sub spectrul dispariției din cauza încălzirii globale.
Bunicul patern al autorului a fost un evreu emigrat din România din cauza persecuțiilor suferite. Solomon a vizitat locurile strămoșilor săi, a lansat, cu aceasta ocazie, o bineprimita carte despre depresie (bulversantă!).
A fost invitat la Garantat 100%, la o întâlnire cu Mircea Cărtărescu și cititorii, a vizitat fundația lui Leslie Hawk.
Publicul român s-a arătat foarte interesat de opera lui Andrew Solomon, dar și-a arătat și intoleranţa faţă de orientarea sexuală a scriitorului. Libertatea, toleranţa, democraţia se învaţă pe parcursul a mulţi ani…
Sau, poate, niciodată…