Prezentată de Dorina Mitracska
Mihail Sebastian este victima vremurilor în care a trăit…
Evreu, într-o Românie în care extrema dreaptă e la putere iar ideologia ei naționalistă influențează chiar și cele mai luminate minți, Sebastian este marginalizat, i se interzice să funcționeze ca jurnalist, i se retrage licența de avocat pledant. Nae Ionescu, al cărui important discipol este, publica o prefață evident antisemita la o lucrare de-a lui Mihail Sebastian, ceea ce declanșează un oarecare interes față de opera acestuia.
După mulți ani de uitare, Sebastian este reeditat, opera sa este citită și ca urmare a unor controversate „cercetări” biografice, dar și în urma apariției Jurnalului în care scriitorul prezintă elita românească a timpului în contextul influenţelor naționaliste.
Mă bucur să am aceste romane în biblioteca mea! Sunt doua povești sensibil scrise, acțiunile lor se petrec într-un timp în care lumea e cultivată, manierele sunt elegante, valorile umane sunt la locul lor… Femeile se îmbracă frumos (sunt descrise cu minuțiozitate toaletele lor), bărbații sunt galanți, se luau lecții de pian și se frecventau concerte și vernisaje. Stilul lui Mihail Sebastian este ușor romantic și melodios ca o sonată, psihologia personajelor e delicat creionată.
Am savurat scrierea aceasta sensibilă și rafinată ca pe un suav amestec de lavandă și tutun fin.