joi, mai 2, 2024
No menu items!
AcasăCulturăCartea săptămânii: CARTEA DE LA SAN MICHELE - Axel Munthe

Cartea săptămânii: CARTEA DE LA SAN MICHELE – Axel Munthe

Prezentată de Dorina Mitracska

Am vizitat Villa San Michele în vara anului 2018 și mi-am lăsat o parte din sufletul meu într-una din pergolele deschise spre mare, spre sacrul Vezuviu, la umbra memoriei sumbre a lui Tiberius cel autoexilat pe Insula Capri.

La revenirea din vacanță, am citit „pe nerăsuflate” cartea lui Axel Munthe, medicul suedez de al cărui nume se leagă această minunată perlă a insulei.

„Cartea de la San Michele” este alcătuită dintr-o serie de povestiri autobiografice care conturează figura acestui doctor cu un destin remarcabil.

Medic de succes al unei aristocratii decadente, totodată erou al luptei împotriva holerei din Neapole și militant pentru drepturile animalelor, Axel Munthe este, prin concepțiile sale, un gânditor modern, de un profund umanism, cu o înclinare naturală spre filantropie.

În vizită în Capri, tânărul de 18 ani se îndrăgostește de locul acesta suspendat deasupra Mediteranei, de oamenii lui simpli și veseli și ia hotărârea de a ridica pe locul capelei San Michele o casă, inedită prin arhitectura sa, folosind materialele provenite dintr-una din vilele împăratului Tiberiu.

Până la realizarea visului său, Munthe traversează ani de studiu, muncă asiduă, aventuri stranii, toate creând motivația pentru finalizarea măreţului scop.

Minunata vilă se înalţă la capătul celor peste șapte sute de trepte feniciene, în punctul cel mai înalt al Insulei Capri, acest paradis terestru în care te întrebi, inevitabil: cum poate rămâne cineva crud și trist, înconjurat de atâta frumusețe…

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente