marți, aprilie 30, 2024
No menu items!
AcasăPoliticăAlexandru LUCA: Vreau să spunem cu mândrie despre Certeju de Sus, comuna...

Alexandru LUCA: Vreau să spunem cu mândrie despre Certeju de Sus, comuna noastră, că e ACASĂ!

În urmă cu 32 de ani, proaspăt reporter de televiziune, îi luam interviu, în fața primăriei Șoimuș, unui tânăr care dorea să ajungă primarul comunei.

Tânărul de atunci, care era emoționat în fața camerei video, se numea Laurențiu Nistor și din 1992 încoace câștigă toate bătăliile electorale în care intră.

Am avut mână bună, se pare.

Astăzi, în aprilie 2024, îi iau interviu unui tânăr care vrea să fie primarul comunei Certeju de Sus. Se numește Alexandru Luca.

Vă spun doar atât: după 33 de ani de presă, nu mă entuziasmez ușor. Am văzut multe, am trecut prin multe. Dar acest tânăr, Alexandru Luca, din noul val de tineri cărora trebuie să le acordăm o șansă, mi-a atras atenția. E inteligent, e curajos, are idei. E ce trebuie.

Și nu e singur. Are alături de el alți tineri care s-au născut și au crescut într-o țară liberă și care nu au plecat, ci au rămas și vor să facă din comuna lor un loc mai bun.

Vă invit să citiți primul lui interviu.

Alin Bena

Nu te cunosc. Cine ești?

Sunt Alexandru Luca. Am 35 de ani și sunt din satul Certeju de Sus, aici locuiesc de când m-am născut, Certeju este ACASĂ pentru mine. Aici am făcut școala primară, am urmat liceul la Deva și apoi Universitatea din Petroșani, Facultatea de Științe , secția Management.

Muncesc de la 18 ani.

Mi-am făcut cariera în domeniul sistemelor de securitate, detecție si avertizare incendii și IT.

Am fost timp de 6 ani director tehnic la o societate cu activitate în domeniul securității la nivel national.

În anul 2019 am decis să încep propria afacere, într-un mediu foarte competitiv – și după aproape 5 ani de activitate mă pot mândri că îmi desfășor activitatea pe raza a 3 județe: Hunedoara, Alba și Timiș.

Sunt căsătorit cu Luca Noemi, împreună avem un băiețel de aproape 4 luni, pe care îl iubim ca Soarele de pe cer. Soția mea îmi este alături în tot ceea ce fac și mă bucur de sprijinul ei și al întregii familii.

De ce candidezi, Alexandru Luca?

Candidez pentru că vreau să fac din comuna mea, Certeju de Sus, locul căruia noi toți, localnicii, să-i spunem cu mândrie ACASĂ. Să ne fie drag că locuim aici.

Comuna noastră are nevoie de schimbare, nu mai poate fi încremenită în timp, ca la începutul acestui secol.

Noi am stat pe loc.

Uitați-vă la două fotografii alăturate, din anul 2000 și de azi, din 2024. Nimic nu s-a schimbat. Poate doar e mai multă paragină acum, mai multă mizerie.

În 20 de ani de când este actualul primar PNL, constatăm că suntem cu mult în urma altor comune, care au reușit să se dezvolte.

Aici mă refer la comunele de lângă noi, în speță Hărău și Șoimus.

La Hărău e primar PSD, la Șoimuș e primar PNL – spun asta ca să subliniez că omul sfințește locul, indiferent de culoarea politică.

Un primar cu viziune și cu dragoste pentru locuitori poate face minuni. 

În 2024, în comuna Certej, constatăm că nu avem nici măcar lucrurile normale pentru secolul 21, adică apă, canalizare, gaz, infrastructură.

Mai mult: acum, înainte de alegeri, s-a turnat asfalt în zone unde nu este apă sau canalizare sau chiar ambele, nu avem rigole sau șanțuri în unele zone iar după turnarea acestui asfalt, când plouă, apa intră în curțile oamenilor!

Este trist ca se muncește dupa ureche, să fie de ochii lumii, și doar în an electoral.

Comuna noastră are un potențial turistic extraordinar!

Vedeți, la fiecare sfârșit de săptămână sau în vacanțe, zeci de mașini care urcă la Făerag sau la Săcărâmb.

Sunt locuri de o frumusețe deosebită!

Candidez pentru a putea dezvolta zona prin accesări de fonduri europene, care să permită dezvoltarea turistică a zonei.

Nu sunt vorbe goale, uitați-vă cum s-au dezvoltat comunele care nu au bogățiile naturale ale Certejului dar și-au dat interesul și au atras bani europeni.

În 20 de ani, Primăria Certej a accesat ZERO EURO fonduri europene pentru turism.

Candidez ca să schimb aceste lucruri, pentru noi toți, locuitorii frumoasei comune Certeju de Sus, compusă din satele Certeju de Sus (centrul de comună), Bocșa Mare, Bocșa Mică, Hondol, Măgura-Toplița, Nojag, Săcărâmb, Toplița Mureșului, Vărmaga și cătunul Codru.

Candidez pentru ca fiecare cetățean al comunei să știe că Primăria și administrația locală sunt la dispoziția lui, pentru a-l asculta și a-i rezolva problemele.

Ne-am săturat de aroganță și de uși închise! Lucrurile trebuie să se schimbe!

Certeju de Sus a rămas la coada cozii printre comunele din județ: ZERO LEI atrași prin programul PNDL II, este incredibil!

Da, este incredibil!

Certeju de Sus se află printre puținele comune care nu au accesat niciun leu prin Programul Național de Dezvoltare Locală II.

Acesta este programul despre care s-a spus că a scos satul românesc din mocirlă.

Și așa este.

Au fost atrase 660 de milioane de lei la nivel de județ, însă comuna Certeju de Sus nu se află pe această listă.

De ce?

Din lene, din indolență, din nepăsare față de nevoile locuitorilor din satele comunei Certeju de Sus.

Vă amintesc doar că prin PNDL II au fost finanțate lucrări de apă-canal, infrastructură rutieră, modernizări și dotări de școli, modernizări și dotări de cabinete medicale.

Oare noi nu aveam nevoie de așa ceva în comună, la Certeju de Sus? Acești bani existau, era suficient ca Primăria să-și dea interesul și să lucreze în folosul oamenilor.

Care este prima măsură pe care o vei lua ca primar?

Aici nu putem vorbi doar de o masură singulară, ci de un pachet de măsuri care trebuie luate urgent :

  • Alocarea bugetului primariei pentru toata comuna, respectiv toate satele în parte, în funcție de urgențe și în funcție de finanțările pe care dorim să le accesăm.
  • Trebuie neapărat să înceapă un amplu proces de curățenie la nivel de comună, numeroși cetățeni mi-au semnalat acest fapt. Este o urgență, nu mai putem trăi printre gunoaie!
  • Vom începe de urgență contactarea consultanților pentru a demara contractarea și elaborarea de cât mai multe proiecte pe fonduri europene, prin programe guvernamentale și prin fonduri prin AFIR
  • În temeiul OG 27/1996 si a Ordinului 1009/2022, voi demara un amplu proces de elaborare a documentațiilor pentru a putea include toată comuna Certeju de Sus în programul de reduceri cu 50 % a tarifului energiei electrice pentru populație, aferent programului guvernamental mai-sus mentionat.

Sunt multe priorități, dar cea mai urgentă, de bun-simț, care a fost ignorată de actualul primar, se referă la banii oamenilor, banii locuitorilor comunei Certej!

Oamenii nu au fost informați că pot plăti LA JUMĂTATE de preț curentrul electric! Este lege în acest sens. Unii cetățeni din Certej au știut, au depus la Primărie toată documentația solicitată dar dosarelelor zac și acum, probabil, într-un dulap prăfuit… Deci primul lucru, urgent, acesta este. E vorba de banii oamenilor. Și nu trebuie decât să APLICI LEGEA!

De ce PSD?

Pentru că este un partid îndreptat spre nevoile oamenilor. Un partid puternic, cel mai puternic, care mă poate ajuta să dezvoltăm comuna Certeju de Sus la standardele unei localități europene cu adevărat.

Mă bucur că sunt susținut de Președintele Consiliului Județean și președintele PSD județul Hunedoara, domnul Laurențiu Nistor. Este cel mai titrat politician din județul Hunedoara, cel care în 32 de ani a câștigat toate bătăliile politice în care a intrat. Sunt onorat că mă susține în lupta pentru primăria Certej!

De asemenea, am susținerea reprezentantului zonal al PSD, primarul comunei Hărău, domnul Lucian Albu-Weber.

La oricare dintre primarii sau parlamentarii PSD am solicitat un sfat, un sprijin, toți s-au arătat deosebit de deschiși și săritori, ca niște adevărați colegi, ca niște oameni ai aceleiași familii.

Le mulțumesc, cu respect, tuturor!

Pe cine din comuna Certej ai alături de tine?

Sunt alături de mine toți cetățenii care își doresc cu adevărat o schimbare și care au văzut în acești 20 de ani cum comuna noastră a bătut pasul pe loc.

Sunt cu mine cei care au înțeles că doar împreună putem cu adevarat să facem o schimbare.

Îmi cer scuze, știu că ați fi vrut să dau măcar câteva nume, dar nu o voi face.

Motivul pentru care nu dau nume îl voi spune public când va veni vremea, pentru că este incredibil că aceste lucruri se mai întâmplă în România după 35 de ani de democrație și alegeri libere! Vorbim despre presiuni de tot felul, amenințări, șantaj. Le voi afirma public, cu nume, prenume, date concrete.

Dar toate la timpul lor.

Deocamdată vă spun doar atât: sunt foarte mulți alături de mine, mai mulți decât se declară public. Mult mai mulți decât își imaginează unii! Și se va vedea asta în ziua votului, n-am nicio îndoială!

Înainte de alegeri apar ”flotanții” în Certej, care votează și apoi dispar. Este o situație scandaloasă!

Eu locuiesc în Certeju de Sus de 35 de ani, de când m-am născut. Ca mine sunt cetățeni care locuiesc de zeci de ani în comună și nu mi se pare normal să vină alte persoane, din alte locuri, care nu au avut și nu vor avea nicio legătură cu Certejul, și să ne decidă nouă soarta, după care să plece de unde au venit.

Această șmecherie, să-ți aduci votanți din alte părți, este revoltătoare!

Nu este corect acest fapt și îl condam cu fermitate!

Dacă ne amintim de 2020, la alegerile trecute, când iarăși au fost mulți flotanți în comună, tot pentru alegeri, daca facem un calcul și îi excludem de pe listă pe aceia, ne reiese faptul că din 2020 trebuia sa fie altcineva primar!

În mare, au fost 160 de flotanți și actualul primar a câștigat la o diferență de 80 de voturi. Este incredibil!

Așa că îndemn toți cetățenii care locuiesc în comuna Certeju de Sus sa iasă la vot și să își exprime dreptul constituțional, pentru a nu lăsa flotanții aduși doar pentru alegeri să ne decida soarta!

Vă mulțumesc și vă aștept la vot, pentru ca, împreună, să facem Certeju de Sus locul pe care să-l numim cu mândrie: ACASĂ!

P.S.: Până în ziua votului, vă aștept pe toți la lansarea candidaturii mele, care va avea loc SÂMBĂTĂ, 20 aprilie, ora 15:00, la Căminul Cultural din Certeju de Sus. Vom avea oaspeți de seamă și vom discuta lucruri importante despre cum va arăta viața noastră în următorii ani.

Vă invit și vă aștept cu drag!

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente