luni, noiembrie 25, 2024
No menu items!
AcasăCulturăSĂRBĂTOARE MARE în 6 ianuarie: Boboteaza sau Botezul Domnului în Râul Iordan....

SĂRBĂTOARE MARE în 6 ianuarie: Boboteaza sau Botezul Domnului în Râul Iordan. Tradiții și superstiții

Pe 6 ianuarie Biserica prăznuieşte Botezul Domnului sau Boboteaza. Este vorba de retrăirea momentului în care Mântuitorul a fost botezat de Ioan în apele Iordanului, la vârsta de 30 de ani.

Ziua în care se arată Dumnezeu

În limbaj teologic, Botezul Domnului se mai numeşte şi Epifanie sau Teofanie, termeni proveniţi din greacă şi care înseamnă apariţia, revelarea lui Dumnezeu.

Aceasta deoarece, în momentul în care Iisus a fost botezat, oamenilor le-au fost revelate concomitent Sfânta Treime şi divinitatea Mântuitorului. Cerurile s-au deschis, Duhul Sfânt s-a pogorât sub forma unui porumbel deasupra capului lui Iisus şi s-a auzit vocea Tatălui mărturisindu-L pe Fiul Său: „Acesta este Fiul meu cel iubit, întru Care am binevoit. Pe Acesta să-L ascultaţi”.

De Bobotează, preoții săvârșesc slujbe speciale, pentru sfințirea apei. Programul liturgic începe în ajunul zilei de Bobotează, pe 5 ianuarie, cu Vecernia Mare a Bobotezei. Apoi, în ziua Botezului Domnului, slujba continuă cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare și cu Agheasma Mare, o slujbă specială de sfințire a apei.

Tradiții și superstiții legate de Bobotează

  • Se spune din bătrâni că dacă o fată nemăritată vrea să își viseze ursitul, trebuie să ceară sau să fure un fir de busuioc de la preot, apoi să îl pună sub pernă, în noaptea de 5 spre 6 ianuarie.
  • De Bobotează, preotul merge la o apă curgătoare, pentru sfințirea sa. La finalul slujbei aruncă o cruce din lemn în râu și mai mulți tineri se aruncă în apa rece și înghețată, pentru a o găsi. Se zice că cel care aduce crucea la mal va avea noroc tot anul și va fi ferit de boli.
  • În noaptea de Bobotează se deschid cerurile, iar celui care vede acest lucru, Dumnezeu îi îndeplinește dorințele.
  • Se spune că dacă în ziua de Bobotează este vreme frumoasă sau va bate crivăţul, oamenii cred că va fi un an îmbelşugat şi o vară frumoasă.
  • De Bobotează nu e bine să speli rufe, deoarece se sfințesc apele
  • Se spune că nu e bine să te prindă Boboteaza cu haine la uscat, deoarece se spune că necuratul se poate agăța de ele, atunci când este alungat din apele sfințite.
  • Se spune că e bine ca femeile să prepare piftie la această sărbătoare, dacă vor să fie fragede tot anul.
  • Nu e bine să faci treburi grele în această zi, altfel îți merge rău tot anul.
  • De asemenea, pe 6 ianuarie, nu se mătură, nu se coase, nu se toarce și nu se țese.
  • La sate, femeile nu spală vreme de 8 zile, începând cu Ajunul Bobotezei, pentru a nu spurca apele.
ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente