test
sâmbătă, iunie 22, 2024
No menu items!
AcasăCulturăSfântul Ioan Botezătorul, sărbătorit pe 7 ianuarie. Tradiții și obiceiuri

Sfântul Ioan Botezătorul, sărbătorit pe 7 ianuarie. Tradiții și obiceiuri

În fiecare an, pe 7 ianuarie, creștinii ortodocși sărbătoresc soborul Sfântul Ioan Botezătorul. Aceasta este una dintre cele patru sărbători pe care Biserica Ortodoxă Română i le dedică sfântului Ioan.

Biserica Ortodoxă Română îi dedică Sfântului Ioan Botezătorul patru sărbători: Zămislirea Sf. Ioan Botezătorul (23 septembrie), Nașterea Sf. Ioan Botezătorul (24 iunie), Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul (29 august) și Soborul Sf. Ioan Botezătorul (7 ianuarie).

În calendarul creștin ortodox, soborul Sf. Ioan marchează și sfârșitul sărbătorilor de iarnă.

În religia creștină, sfântul Ioan Botezătorul este cunoscut ca „Înaintemergătorul Domnului”, misiunea acestuia fiind de a pregăti calea și oamenii pentru venirea lui Iisus Hristos și de a-i boteza în râul Iordan pe cei care se pocăiau.

Conform Evangheliei după Matei, Sfântul Ioan Botezătorul le transmitea oamenilor următorul mesaj: „Pocăiți-vă, că se apropie Împărăția Cerurilor”. De asemenea, tot el este și cel care l-a botezat pe Iisus.

Tradiții și superstiții pe 7 ianuarie

Potrivit tradiției populare în dimineaţa zilei de Sfântul Ioan, oamenii trebuie să se stropească cu agheasmă, pentru a fi feriţi de boli în timpul anului.

În unele zone din țară, pe 7 ianuarie, în ziua sărbătorii există un obicei numit „udatul Ionilor”.

După slujba religioasă se formează un alai din feciori călare care poartă steaguri tricolore, copii şi juni îmbrăcaţi tradiţional care merg pe lângă un car alegoric.

Alaiul merge la râu, iar acolo, pe versuri tradiționale, are loc „udatul ionilor”.

Junii îi udă pe rând pe toți sărbătoriți de Sf. Ioan, iar la sfârșit li se împart colaci, vin și țuică.

În Bucovina, în trecut, se punea un brad împodobit la porţile tuturor celor care purtau numele de Ion, iar aceştia dădeau o petrecere.

Tot în credința populară se spune că, în ziua de 7 ianuarie, toată lumea ar trebui să se simtă bine și să fie bucuroasă.

Iar cei care sunt supărați pe 7 ianuarie, vor avea aceeași stare tot anul.

De asemenea, conform tradiţiei populare, după Sfântul Ioan „se botează gerul”, adică temperaturile încep să crească.

Aproape două milioane de români serbează astăzi onomastica

Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, în România sunt peste 1,3 milioane de bărbaţi și peste 650.000 de femei care poartă numele sfântului Ioan sau derivatele lui.

Cele mai răspândite nume sunt: Ioan, Ion, Ionuţ, Ioana, Ionela şi Oana, alături de derivatele lor Nelu, Ivan, Jana, Ionuţa, Nela, Onuţa, Ionelia şi Jan.

Redacţia NewsHD.ro urează LA MULŢI ANI tuturor sărbătoriţilor zilei!

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente