joi, decembrie 26, 2024
No menu items!
AcasăCulturăHristos s-a Înălțat! Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi „Înălțarea Domnului”, Ziua Eroilor și...

Hristos s-a Înălțat! Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi „Înălțarea Domnului”, Ziua Eroilor și ”Paștele Cailor”

Astăzi, joi, 13 iunie 2024, creștinii ortodocșii sărbătoresc Înălțarea Domnului sau Ispasul care se sărbătorește în fiecare an la 40 de zile de la Paște și se consideră încheierea tuturor sărbătorilor pascale. Este ziua în care credincioşii se salută cu ”Hristos s-a Înălţat!” şi răspund ”Adevărat s-a Înălţat!”.

Tot în ziua de Înălțarea Domnului sunt pomeniți eroii țării, se desfășoară în întreaga țară ceremoniale militare de comemorare.

De ziua Înălțării Domnului, în tradiția populară, se sărbătorește Ispasul sau ”Paștele Cailor”.

Semnificația religioasă a Înălțării Domnului

Potrivit scripturilor, Iisus s-a arătat apostolilor după Înviere timp de 40 de zile, după care s-a înălțat la cer. „Domnul Iisus, după ce a vorbit cu ei, s-a înălțat la cer și a șezut de-a dreapta lui Dumnezeu”. Deşi prin Înălţarea Domnului activitatea Sa pământească lua sfârşit, Iisus le-a spus ucenicilor chiar în momentul Înălţării: „Iată, Eu sunt cu voi până la sfârşitul veacurilor”.

Ce semnifică ”Paștele Cailor”

În tradiția populară, ziua de Înălțarea Domnului mai poartă numele de Ispas sau ”Paștele Cailor”. Deși expresia „la Paștele Cailor” are semnificația de „niciodată”, totuși această sărbătoare există. Tradiția arată că la nașterea Mântuitorului Hristos, la ieslea animalelor, pe cât de cuminți au fost boii și oile, pe atât de gălăgioși au fost caii. Atunci Maica Domnului i-a blestemat să se sature doar o dată pe an, de Înălțare, la ”Paștele Cailor”.

Paştele Cailor sau Ispasul, aşa cum este denumită în popor această sărbătoare, are loc în ziua de Înălţarea la Cer a Mântuitorului, adică în joia din săptămâna a şasea de după Paşti. Spre deosebire de alte sărbători, Paştele Cailor nu are o dată fixă, aceasta fiind influenţată de data serbării Paştilor. “Probabil că şi din această cauză a luat fiinţă vorba „la Paştele Cailor”, însemnând o dată neştiută încă, fără o zi exactă în calendar”

Tradiții de Înălțarea Domnului

Tradiţia populară păstrează şi la Ispas, asemănător marilor sărbători de peste an, o întreagă suită de obiceiuri. De exemplu, acum abundă practicile magice legate de cultul morţilor: pomeni, ospătarea sufletelor morţilor care plutesc în aer, în drum spre cer, curăţirea şi împodobirea mormintelor cu flori, frunze şi ramuri de paltin, pomenirea morţilor.

În unele locuri din țară, de sărbătoarea Înălţării, se taie mieii şi se însemnează vitele cu vopsea pe blană şi cu crestături pe urechi.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente