vineri, mai 3, 2024
No menu items!
AcasăACTUALITATEVEȘTI BUNE pentru medicii de familie: CNAS a decis că bugetul NU...

VEȘTI BUNE pentru medicii de familie: CNAS a decis că bugetul NU va fi redus cu 30%, așa cum era preconizat

Valorile punctelor per capita și per serviciu cu care lucrează medicii de familie vor rămâne neschimbate până la 30 iunie, și nu vor scădea de la 1 februarie, așa cum era preconizat – a decis astăzi Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

În cursul rundelor de consultări și negocieri pe care CNAS le-a avut joi, 18 ianuarie 2024, cu partenerii din domeniul medical stabiliți de legislația în vigoare pe tema modificării Contractului-cadru și a Normelor metodologice de aplicare a acestuia, părțile au convenit ca pentru semestrul I al anului 2024 să se mențină atât valorile punctelor per capita și pe serviciu din asistența medicală primară și ambulatorie de specialitate cât și suma lunară orientativă pentru medicii stomatologi care au fost valabile în semestrul al II-lea al anului 2023.

Aceste valori sunt:

 Pentru punctul per capita : 12 lei;

 Pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală primară: 8 lei;

 Pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate: 4,5 lei;

 Suma lunară orientativă pentru medicii stomatologi: 6000 lei.

“Avem dovada că dialogul poate rezolva chiar și cele mai complicate situații. E important să continuăm acest parteneriat pentru ca asigurații să nu aibă de suferit” – a declarat Valeria Herdea, președintele CNAS.

Biroul de presă (COMUNICAT CNAS)

CONTEXT: Medicii de familie au protestat în stradă câteva zile

În această săptămână au fost proteste în stradă ale medicilor de familie, în mai multe orașe mari din țară.

Medicii de familie erau nemulțumiți că, în conformitate cu un proiect de lege pus în dezbatere de CNAS, de la 1 februarie urma să se diminueze punctul alocat pe consultație, să se elimine sporul rural și să dispară și sporul pentru medicii primari.

Dacă proiectul de lege va fi aprobat, în a doua jumătate a anului 2024, bugetul alocat medicilor de familie va fi redus cu 30%. Jumătate din cabinetele medicale de medicină de familie riscă să intre în faliment și măsurile vor duce, practic, la desființarea medicinei de familie în zona rurală.

În România profesează, în prezent, aproximativ 10.000 de medici de familie, număr în continuă scădere față de anii precedenți.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente