marți, aprilie 30, 2024
No menu items!
AcasăAdministrațiePrefectura Alba: Electrica Furnizare confirmă că va aplica reducerea de 50% pentru...

Prefectura Alba: Electrica Furnizare confirmă că va aplica reducerea de 50% pentru locuitorii Munţilor Apuseni. La Prefectura Hunedoara e liniște

”La solicitarea prefectului judeţului Alba, Nicolae Albu, furnizorul de energie electrică Electrica Furnizare confirmă că va aplica reducerea de 50% la facturile pentru locurile de consum din zona Munţilor Apuseni” – a transmis Instituția Prefectului – Județul Alba.

În județul Alba se poate

Urmare a întâlnirilor cu cetăţenii de la finalul anului 2022 a prefectului Nicolae Albu, Instituţia Prefectului – Judeţul Alba s-a adresat furnizorului de energie Electrica Furnizare SA şi Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru rezolvarea uneia dintre problemele semnalate de un număr foarte mare de cetăţeni din zona Munţilor Apuseni.

Aceștia solicită aplicarea reducerii de 50% la tariful pentru energia electrică conform O.G. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi Rezervaţia Biosferei “Delta Dunării” actualizată prin Ordinul Comun nr.572/2022 al Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, nr.321/2022 al Ministerului Energiei, nr.1335/2022 al Ministerului Finanţelor, nr.1009/2022 al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi nr.935/2022 al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Din răspunsul Electrica Furnizare SA rezultă că au fost analizate solicitările transmise prin intermediul a 21 de UAT- uri din judeţul Alba, concluzia fiind că în peste 87,53% din locurile de consum analizate se poate acorda reducerea de 50%, pentru restul de circa 12,47% poziţii neconforme Electrica Furnizare SA fiind în dialog cu primăriile pentru aducerea la conformitate.

Totodată, furnizorul de energie Electrica Furnizare a menţionat în răspunsul transmis Instituţiei Prefectului că, în contextul modificărilor legislative cu privire la măsurile de sprijin aplicate clienţilor de energie electrică, a fost nevoit să realizeze, în mod repetat, dezvoltări semnificative ale sistemului informatic de facturare, care să permită evidenţierea în facturi a beneficiilor acordate consumatorilor, beneficii care se vor reflecta în facturi după actualizarea sistemului informatic.

Instituţia Prefectului – Judeţul Alba, în colaborare cu UAT- uri din Munţii Apuseni, va monitoriza în continuare cu atenţie modul în care Electrica Furnizare SA, dar şi alţi furnizori de energie electrică, vor aplica reducerea de 50% şi solicită cetăţenilor din zona Munţilor Apuseni care au contracte de furnizare a energiei electrice cu alţi furnizori să transmită prin intermediul UAT- urilor în care domiciliază sau lucrează dacă întâmpină probleme în acordarea acestui beneficiu legal.

Ce se întâmplă în județul Hunedoara?

Ultima comunicare din partea instituțiilor statului pe această temă datează din 31 octombrie 2022. În urmă cu 4 luni, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, făcea următoarea declarație publică:

Am atras atenția public și în scris că, deși există legislație în acest sens, locuitorii Munților Apuseni nu beneficiază de reducerea de tarif.

Încă din vară, mai precis în data de 27 iulie 2022, am transmis o primă adresă în atenția premierului Nicolae Ciucă, în care semnalam această stare de fapt.

De asemenea, în data de 21 septembrie 2022 am revenit cu un apel public adresat, de această dată, ministrului Energiei.

Deoarece nu am primit niciun răspuns, în 29 septembrie 2022, am revenit și am transmis adrese către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), în care semnalam faptul că drepturile acordate prin lege locuitorilor din Munții Apuseni nu sunt respectate de către furnizorul de energie electrică.

Chiar dacă instituția pe care o reprezint nu are atribuții în acest sens, eu, în calitate de președinte ales al Consiliului Județean Hunedoara nu puteam rămâne pasiv la problemele ridicate de locuitorii din această zonă.

M-am implicat, iar toate demersurile pe care le-am făcut au fost comunicate public către dumneavoastră.

În cele din urmă, se face dreptate pentru locuitorii din municipiul Brad. Este un început, pentru că zona hunedoreană a Apusenilor mai numără încă 15 comune și orașul Geoagiu.

Iată că se poate, spun din nou! Bucuria este cu atât mai mare cu cât suntem în pragul iernii, iar aceste facturi reduse vor ușura povara financiară de pe umerii cetățenilor. Aștept cu mult interes ca acest lucru să se întâmple și în celelalte localități!” – a transmis președintele Consiliului Județean Hunedoara, în urmă cu 4 luni.

Instituția Prefectului – Județul Hunedoara nu a comunicat public NIMIC pe această temă.

Ce localități din județul Hunedoara ar trebui să beneficieze de prevederile legii

Hotărârea Guvernului nr. 323/1996 prevede aprobarea Programului special pentru sprijinirea dezvoltării economico-sociale a unor localităţi din Munţii Apuseni, printre care se regăsesc și localități din județul Hunedoara.

Este vorba despre locuitori ai municipiului Brad și ai unui număr de 15 comune (Baia de Criș, Balșa, Băița, Blăjeni, Buceș, Bucureșci, Bulzeștii de Sus, Certeju de Sus – parțial, Crișcior, Geoagiu – parțial, Luncoiu de Jos, Ribița, Tomești, Vața de Jos, Vălișoara).

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente