miercuri, mai 22, 2024
No menu items!
AcasăACTUALITATENu uitați să le spuneți LA MULȚI ANI: Astăzi este ziua Sfântului...

Nu uitați să le spuneți LA MULȚI ANI: Astăzi este ziua Sfântului Alexandru, protectorul omenirii

În fiecare an, pe 30 august, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Alexandru, cel considerat ”protectorul omenirii”. Sfântul Alexandru este unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii și un apărător neînfricat al credinței creștine.

Cine a fost Sfântul Alexandru

Sfântul Alexandru a trăit la începutul secolului al IV-lea, pe vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare și a fost ucenic al Arhiepiscopul Mitrofan al Bizantului. Ierarhul a dus o viață modestă, fără știința cărților însă, datorită virtuțiilor sale a fost considerat îndeajuns de demn încât să îl slujească pe Sfântul Mitrofan, iar apoi să ajungă el însuși Patriarh.

Sfântul Alexandru s-a dăruit cu totul pe sine slujirii lui Dumnezeu și fraților. El petrecea zilele în ascultările mănăstirii, iar nopțile priveghind în rugăciune și în cântări. Avea totdeauna trezvie în ceea ce făcea și arăta atâta smerenie și ascultare, încât cineva putea crede că era un înger în trup.

Alexandru a murit la Constantinopol, în anul 337, la vârsta de 73 de ani, şi a fost canonizat ca sfânt al Bisericii. 

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Alexandru

Sărbătoarea Sfântului Martir Alexandru de Constantinopol este o zi în care credincioșii ortodocși îl prăznuiesc și îl cinstesc pentru jertfa sa și pentru mărturisirea curajoasă a credinței în Hristos. În această zi, credincioșii merg la biserică cu bucate de pomană, pe care o dau celor nevoiași.

Conform tradiției, în ziua de Sfântul Alexandru nu este bine să vorbești de rău pe cineva, pentru că toate lucrurile se vor întoarce împotriva ta.

Tot în această zi sfântă, femeile care poartă numele ierarhului nu trebuie să muncească. Nu au voie să spele hainele cu mâna sau să facă curățenie prin casă sau prin curte.

Cui să-i spui astăzi LA MULȚI ANI

Lui Alexandru și Alexandrei, bineînțeles. Dar și celor care poartă numele: Alecu, Lexi, Lixandru, Lixandra, Lisandru, Lisandra, Sandru, Sandra, Alexandrin, Alexandrina, Sandrina, Sandu, Sanda, Săndel, Sănducu, Ducu, Duțu, Sașa, Alessandra.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente