marți, mai 28, 2024
No menu items!
AcasăACTUALITATEADEVĂRAT S-A CUMPĂRAT! Arabii au dat banii şi au devenit proprietarii Termocentralei...

ADEVĂRAT S-A CUMPĂRAT! Arabii au dat banii şi au devenit proprietarii Termocentralei Mintia

Marţi, 27 decembrie 2022, a fost semnat contractul care prevede vânzarea activelor Termocentralei Mintia către entitatea Mass Global Energy Rom, filială a companiei iordaniano-irakiene care în urmă cu câteva luni s-a înscris la licitație și a depus garanția pentru cumpărare. Arabii au achitat diferenţa de 81 de milioane de euro şi au devenit proprietarii Termocentralei Mintia.

Termocentrala Mintia, parte a Complexului Energetic Hunedoara (aflat în insolvență din 2019), a fost vândută la licitație publică în data de 26 august. Mass Holding Group a fost de acord să achite 91 de milioane de euro pentru cumpărarea Termocentralei Mintia. Investitorii au plătit în august 10 milioane de euro garanţie iar diferența s-au obligat să o achite în 120 de zile, termen care s-a împlinit astăzi, 27 decembrie 2022.

Anunţul semnării contractului a fost făcut astăzi de prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, care, împreună cu primarul municipiului Deva, Florin Oancea și cu subprefectul Lorincz Szell, s-au întâlnit astăzi cu investitorii, după semnarea contractului.

„Termocentrala Mintia nu va fi vândută la fier vechi”

„Au fost foarte multe discuții pe acest subiect, dar iată că astăzi lucrurile au fost clarificate. Termocentrala Mintia nu va fi vândută la fier vechi, ci va fi o unitate nouă, funcțională și o unitate care va produce energie nu doar pentru județul nostru, ci pentru întreaga țară.

Investitorii care au achiziționat termocentrala Mintia, cei cu care ne-am întâlnit în urmă cu câteva luni, au semnat contractul prin care este achiziționată, ne-au asigurat încă odată că aici se va desfășura activitatea promisă și iată că și-au onorat promisiunile.

Pentru județul nostru este o investiție importantă care nu doar creează locuri de muncă, ci produce și o cantitate însemnată de energie. Mă bucur că temerile au fost spulberate și mă bucur să anunț faptul că acest Guvern, condus de Nicolae Ionel Ciucă, și-a îndeplinit obiectivul.”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian.

„Punem capăt unei perioade în care au predominat speculațiile nefondate”

„Este un moment istoric pentru municipiul Deva și pentru tot județul Hunedoara. După o perioadă în care ne-am confruntat cu problemele energetice, mai ales în Deva, a venit momentul în care cea mai mare investiție din România se va realiza în județul Hunedoara.

Peste 1 miliard de euro, aceasta este suma care va fi investită în termocentrala de la Mintia în următorii 3 ani. Va fi un grup funcțional care va avea un aport considerabil la sistemul energetic din România.

Este efortul depus de Guvernul României în ceea ce privește dezvoltarea acestei investiții și este un moment istoric pentru noi.

Împreună cu reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul județului Hunedoara, marcăm astăzi ziua în care Hunedoara devine un pol important din punct de vedere energetic și punem capăt unei perioade în care au predominat speculațiile nefondate.– a declarat primarul municipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea.

„Un nou pas pentru independența energetică a țării noastre”

„Așa după cum am spus: Termocentrala de la Mintia nu va fi aruncată la fier vechi! Din contră, a fost valorificată la 100% din valoarea sa de piață – astăzi fiind achitată diferența sumei de până la peste 91 milioane de euro.

Noul proprietar va face investiții de peste 1 miliard de euro, iar Ministerul Energiei, în calitate de acționar, a impus ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze proiectul. Totodată, deși inițial investiția urma să fie pentru realizarea unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MW, noul proprietar a stabilit deja soluția tehnică pentru o putere de 1700 MW.

Astăzi a fost făcut un nou pas pentru independența energetică a țării noastre. Îi doresc mult succes noului investitor și să finalizeze cât mai repede proiectul de la Mintia!– a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Dacă ai o știre, scrie-ne la: contact@newshd.ro

NewsHD.ro este un proiect jurnalistic independent.

NewsHD.ro nu este finanţat din bani publici, sub nicio formă, nici direct, nici indirect, de nicio autoritate a statului român.

NewsHD.ro nu este  finanţat de niciun partid politic.

CITEŞTE ŞI:

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente