luni, mai 6, 2024
No menu items!
AcasăCulturăSENZAŢIONAL: REACŢIA UIMITOARE a copiilor când văd pentru prima oară MATRIŢA DACICĂ...

SENZAŢIONAL: REACŢIA UIMITOARE a copiilor când văd pentru prima oară MATRIŢA DACICĂ la Muzeul din Deva

„Săptămâna Verde” și „Școala Altfel”, acţiuni desfăşurate în şcolile din judeţul Hunedoara, au reprezentat ocazia pentru zeci de elevi să viziteze, vineri, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

MATRIŢA DACICĂ, exponatul-vedetă al muzeului devean, a stârnit o vie emoţie printre copiii care au văzut-o pentru prima dată.

Matriţa este confecționată din bronz și cântărește aproximativ opt kilograme. Forma sa este hexagonală şi era utilizată pentru a confecționa obiecte de artă din metale prețioase și sticlă.

La Sarmizegetusa Regia a fost descoperit, în 2013, un artefact misterios de către cel care avea în grijă situl, Vladimir Brilinsky. Acest obiect reprezintă acum unul dintre cele mai prețioase artefacte din perioada dacică.

Descoperirea matriţei

La 23 iunie 2013, alături de alți șapte tineri, prieteni ai fiului său, administratorul Vladimir Brilinsky urca la Sarmizegetusa Regia pentru a le prezenta oaspeților săi cetatea dacică, dar și pentru a înlătura arborii căzuți în urma furtunii care a avut loc în zonă.

„De departe, zăresc printre frunzele verzi locul unde fuseseră smulşi arborii. Unul se rupsese de la jumătate, chiar de lângă zid, lovise cu putere alţi doi care s-au prăbuşit din rădăcini, lăsând în urma lor câte o groapă uriaşă. Mă îndrept singur către una dintre ele, mă sprijin în bâtă şi de la margine şi de la margine încep să scanez cu privirea toată grozăvia.

Brusc, ochii mi se opresc pe o bucată de ceva, verde, cu urmele unui desen. Era un fel de cocleală ca la acoperişurile bisericilor din aramă sau cupru, care în timp devin verzi. Câţiva copii au ajuns lângă mine. Mijesc ochii obosiţi de ani şi desluşesc desenul ca fiind un hipopotam, curbat şi cu un bot lat. Mintea mi se întunecă brusc. Visez?”, scrie Vladimir Brilinsky în cartea sa, „ÎNDĂCITUL”.

MATRIŢA DACICĂ poate fi văzută la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, acolo unde i s-a rezervat o sală întreagă. Foto: Go Hunedoara

CITEŞTE ŞI:

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente