luni, mai 20, 2024
No menu items!
AcasăACTUALITATERegionalizarea României: proiectul a fost depus la Parlament. Cum s-ar grupa județele...

Regionalizarea României: proiectul a fost depus la Parlament. Cum s-ar grupa județele țării

Deputatul de Brașov Tudor Benga a anunțat că a depus în Parlament, miercuri, un proiect de lege pentru reoganizarea administrativă a țării, care stabilește 12 județe, praguri de 10.000 de locuitori pentru orașe și 5.000 pentru comune.

Sistemul propus de deputatul Benga presupune înființarea mai multor județe de dimensiuni mari, care să înglobeze fiecare minim 3 dintre județele actuale.

Județul HUNEDOARA s-ar situa în noul județ Transilvania Sud-Vest, alături de Alba și Sibiu.

”Am introdus azi în circuitul legislativ un proiect de lege vizând reforma administrativ-teritorială, mai exact o viziune cuprinzând trei puncte centrale ale acestui subiect extrem de spinos: comasarea județelor, pragurile minime de populație ale comunelor și orașelor, și accesul la servicii publice în localitățile unde primăriile ar fi comasate. E un subiect la care lucrez de multă vreme si care are foarte multe tehnicalitati însă care sub o formă sau alta trebuie să intre odată și odată în dezbaterea oficială a legislativului.” – a scris deputatul Tudor Benga pe pagina sa de Facebook.

Reforma administrativ teritorială a României, un subiect sensibil

”E un subiect foarte sensibil de care toată clasa politică fuge și mai ales coaliția PSD-PNL-UDMR care ține țara baronizata plecând fix de la fragmentarea administrativă excesivă a României. Și tocmai fiindcă actuala coaliție fuge de dezbaterea parlamentară a tuturor temelor mari de reformă a statului cred că e necesar aducem aceste teme în circuitul legislativ pentru a vedea exact și pozițiile CES-ului și ale CL-ului și ale Guvernului și ale partidelor și ale tuturor actorilor instituționali implicați.” – a declarat Tudor Benga.

Ar fi 12 județe (regiuni) iar multe comune și orașe ar dispărea ca UAT-uri

”Viziunea pe care o propun pleacă de la nevoia imperioasa de reduce fragmentarea administrativă a țării și implicit risipa bugetara aferentă, de a eficientiza absorbția fondurilor europene, și de a avea localități capabile să se autosustina și să livreze servicii publice de calitate cetățenilor fără a fi veșnic cu căciula în mână la ușa guvernului și șefilor de partid. Am propus o viziune de comasare județelor care să respecte identitățile tradiționale ale celor zece mari regiuni istorice ale țării, dar totodată și fluxurile umane, economice și logistice ale României de azi.

Voi reveni mai în detaliu atât la logica pragurilor (5.000 la comune și 10.000 la orașe) cât și a comasării județelor (12 la număr) zilele următoare însă așa cum am spus-o de nenumărate ori consider că România nu își poate îndeplini potențialul de dezvoltare fără o reformă profundă a statului, iar cea administrativ-teritoriala este una dintre cele mai importante.” – a scris deputatul Tudor Benga pe pagina sa de Facebook.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente