luni, mai 20, 2024
No menu items!
AcasăAdministrațiePrimăria Iaşi cumpără o DRONĂ de ultimă generaţie. Aparatul costă 65 de...

Primăria Iaşi cumpără o DRONĂ de ultimă generaţie. Aparatul costă 65 de mii de euro

Primăria Iaşi va utiliza o dronă de ultimă generaţie pentru a cartografia oraşul. Achiziţia ar urma să fie făcută în acest an. În bugetul local a fost inclusă o sumă de peste 320.000 lei destinată acestui scop, anunță Ziarul de Iași.

Având în vedere suma, echivalentul a circa 65.000 de euro, şi tipul aeronavei fără pilot pe care Primăria vrea să o cumpere (VTOL), drona poate cântâri între 10 şi 20 kg, să aibă o autonomie de zbor de câteva ore şi să poată urca până la o altitudine de până la 5.000 m.

„Drona este necesară pentru Serviciul GIS-Cadastru şi pentru Direcţia de Urbanism. Va fi folosită pentru zbor aerofotogrammetric în vederea planurilor cadastrale, cărţi funciare şi alte proiecte în acest sens. Prin achiziţia ei, evităm închirierea de la terţi. În sumă intră achiziţia, mentenanţa, service-ul, consumabile etc.”, a explicat purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Sebastian Buraga.

Pe site-urile de specialitate, o dronă VTOL are un preț de aproximativ 200.000 lei (circa 40.500 euro), cu aproape 25.000 mai ieftină decât costul prevăzut de Primăria Iași pentru această achiziție.

Oficialul Primăriei nu a mai precizat dacă în suma alocată sunt incluse licenţele şi partea de software, două componente care necesită costuri destul de ridicate.

Sursa: Ziarul de Iași

CITEȘTE ȘI:

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente