marți, mai 21, 2024
No menu items!
AcasăACTUALITATESCANDAL: Primarul Simeriei refuză să plătească salariile angajaților Primăriei. Prefectul s-a dus...

SCANDAL: Primarul Simeriei refuză să plătească salariile angajaților Primăriei. Prefectul s-a dus astăzi peste el. Primarul ripostează

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria, i-a anunțat, în urmă cu trei zile, pe angajații primăriei că nu își vor mai primi salariile pentru că „unii nu își fac treaba”. Mai exact, primarul a refuzat să semneze statele de plată ale personalului din Primăria Simeria. Decizia primarului a stârnit revolta celor circa o sută de salariați din administrația orașului. Vineri, prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, s-a dus la Primăria Simeria, pentru a clarifica situația, care tinde să devină explozivă. Primarul o ţine pe-a lui și nu vrea să semneze.

Ce a făcut primarul Simeriei, Iulius Bedea

Iulius Bedea susține că unii dintre angajații primăriei nu și-au îndeplinit obligațiile pe care le au în fișa postului, astfel că a hotărât, cu de la sine putere, să îi pedepsească pe toți angajații Primăriei Simeria și nu a semnat statele de plată pentru a fi trimise la Trezorerie.

Nimeni din primărie, inclusiv primarul și viceprimarul orașului Simeria, nu și-a primit salariul pe luna aprilie, care trebuia plătit miercuri, 10 mai.

Ce a comunicat Instituția Prefectului în această dimineață

În această dimineață, prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, a efectuat o vizită la sediul primăriei orașului Simeria pentru a analiza, la fața locului, care sunt problemele care au condus la existența situației din acest moment și anume refuzul primarului de a semna documentele aferente acordării salariilor angajaților.

În ultimele luni de zile, Instituția Prefectului – Județul Hunedoara, a înregistrat mai multe petiții cu privire la disfuncționalități administrative semnalate la primăria orașului Simeria, petiții provenite atât din partea unor consilieri locali, a unor reprezentanți ai unor partide politice, cât și din partea unor funcționari publici care își desfășoară activitatea în primăria orașului Simeria.

Pe cale de consecință, prefectul județului Hunedoara a dispus inclusiv trimiterea Corpului de Control al Prefectului pentru a analiza situațiile semnalate și pentru a fi adoptate măsuri care să soluționeze neregulile rezultate în urma expertizei, însă conform informațiilor diseminate în presa locală, în cea națională și în social media, situația a evoluat într-un sens negativ.

Astfel, pentru a analiza și clarifica situația, prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, s-a deplasat la primăria orașului Simeria, însoțit de directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara, Adrian Bozdog.

Întâlnirea prefectului județului Hunedoara cu angajații Primăriei Simeria, vineri dimineața. Foto: Instituția Prefectului județul Hunedoara

Prefectul județului: ”Nu tolerez un astfel de comportament!”

„În ultimele zile, este tot mai prezent și recurent subiectul conform căruia salariații nu beneficiază de plata salariilor, din cauza faptului că primarul nu semnează actele necesare. Nu tolerez un astfel de comportament!

Legea este lege și trebuie respectată și aplicată de către toată lumea! Din punctul meu de vedere, sancțiunile disciplinare trebuie aplicate individual, iar o astfel de decizie se ia de către o comisie înființată expres pentru asta. Așa ne spune legea și consider că orice decizie și acțiune trebuie să fie armonizate cu legea.”– a afirmat prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian.

”Voi trimite Corpul de Control al Prefectului la Primăria Simeria!”

”Voi dispune, din nou, trimiterea Corpului de Control al Prefectului pentru a analiza toate documentele. Am venit astăzi aici pentru a media acest conflict care a acaparat toată presa. A creat o situație care face ca această instituție publică, primăria orașului Simeria, să fie disfuncțională, iar eu, în calitate de prefect al acestui județ, nu permit așa ceva.

Știți cine are cel mai mult de suferit din cauza acestor răfuieli ale primarului cu angajații primăriei? Cetățenii. Cei care i-au acordat încrederea prin vot și cei în numele cărora ar trebui să guverneze.” – a declarat prefectul județului.

”Salariile trebuie plătite!”

„Sunt obiectiv și nu doresc să mă pronunț asupra vinovăției cuiva, însă pot atribui un enunț foarte clar cu privire la salariile acestor oameni: ele trebuie acordate!

Iar restul lucrurilor trebuie să fie în conformitate cu legislația românească și pornind de la ideea că cei care au ales administrația publică trebuie să lucreze pentru oameni și binele acestei societăți!” – a declarat prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian.

Primarul oraşului Simeria ripostează

La mai bine de şapte ore după vizita prefectului la Simeria şi după comunicatul Prefecturii, primarul Simeriei, Iulius Bedea, ripostează şi nu cedează: până când cele două funcţionare de la Serviciul Resurse Umane din Primăria Simeria nu-i vor prezenta actele pe care le-a cerut, nimeni din primărie nu-şi va lua salariul.

Războiul între instituţii se poartă pe Facebook. Ce a comunicat primarul Iulius Bedea

„Problemele din Primăria Simeria sunt cunoscute de Instituția Prefectului de câteva luni și nimeni nu a luat nicio măsură. Le-am expus de nenumărate ori atât în scris cât și verbal.” – a scris Iulius Bedea pe Facebook.

„Prin Prefectură s-au amuzat şi îşi făceau cruce”

„Rezultatul ?

Doar s-au amuzat prin prefectură de incompetența unor angajați din primărie și cam …atât. Era să uit…de multe ori unii angajați din prefectură își făceau cruce de situațiile pe care unii funcționari din Primăria Orașului Simeria le generau la locul de muncă.”

„Prefectul m-a surprins la prima oră”

Faptul că în această dimineață, la prima oră, prefectul județului, domnul Călin Marian a venit la primărie m-a surprins puțin, mai ales că nu am fost informat în prealabil.

A fost decizia domniei sale de a alege o astfel de abordare, o decizie, care din punctul meu de vedere, ridică semne de întrebare privind scopul real al vizitei sale. Tocmai de aceea aș putea crede că intenția prefectului a fost doar una de a-și face imagine.

Mi-a expus opinia domniei sale legată de faptul că am decis să amân plata salariilor angajaților până când aceștia nu se achită de sarcinile de serviciu.

„Şeful ITM nu a spus nimic”

„Deși a fost însoțit de inspectorul șef ITM, domnul Adrian Bozdog pe tot parcursul discuției reprezentatul ITM nu a făcut nicio precizare cu privire la prevederile legale care să justifice afirmațiile prefectului. De fapt, pe tot parcursul întrevederii acesta nu a spus nimic. Tocmai de aceea l-am și întrebat la finalul discuției cu ce scop m-a onorat dis- de- dimineață cu prezența domniei sale. Mi-a zis că a venit la solicitarea prefectului.”

De ce a blocat primarul salariile angajaţilor Primăriei Simeria?

„De ce am recurs la o asemenea măsură?

De aproape două luni, o parte din angajații Primăriei Simeria blochează activitatea instituției prin diverse tertipuri: concedii medicale, întocmesc situații și documente greșit sau se sustrag sarcinilor trasate de primar invocând tot felul de motive.

Mai mult, atât unii angajați cât și o parte a consilierilor locali au vehiculat în spațiul public ideea că primarul îi pune pe angajați să întocmească acte nelegale. Pe baza aceastei afirmații, angajații încercând să-și motiveze refuzul de a-și îndeplini sarcinile. Evident, toate aceste acuzații fiind neadevărate.”

Primarul dă vina pe două angajate

„Situația a culminat în ultimile două săptămâni când două angajate din cadrul compartimentului Resurse Umane au întârziat nepermis de mult sau nu au întocmit deloc unele documente. Motivând că trebuie să lucreze la salarii.

Le-am atras atenția că pe lângă salarii trebuie să ne facem treaba și față de cetățeni !

Astfel că, deși le-am stabilit în scris termene, agreate și de ele, cu privire la aceste documente, într-un final sarcinile trasate și asumate de angajate nu au fost onorate.”

Am considerat că…

„Am considerat că această atitudine la locul de muncă trebuie sancționată, astfel încât angajații primăriei să conștientizeze faptul că pe lângă drepturi au și obligații.

Pentru a-i responsabiliza am decis că așa cum cetățenii Orașului Simeria au fost nevoiți să aștepte două săptămâni pentru ca niște angajați să-și facă treaba, fiind interesați doar de salarii, și angajații pot aștepta după salarii până când colegele lor se vor achita de sarcinile de serviciu.” – a scris primarul Iulius Bedea pe Facebook.

Mai vorbim luni

„PS: Deși suntem în această situație de două zile, am înțeles că abia luni voi avea la mapă documentele solicitate. Asta înseamnă că luni, dacă va fi așa, voi semna și statele de plată.

În perioada imediat următoare voi solicita Agenției Naționale a Funcționarilor Publici o comisie de evaluare a angajațiilor din primărie tocmai pentru a mă edifica în ceea ce privește competențele lor.

Îmi cer scuze față de toți angajații din primărie care au fost nevoiți să treacă printr-o astfel de situație, generată de cele două angajate, colegele lor, dar din păcate situațiile excepționale impun măsuri excepționale.”

Iulius Bedea

Primarul Orașului Simeria

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente