test
sâmbătă, iunie 15, 2024
No menu items!
AcasăACTUALITATEMinistrul Rafila declanşează isteria pastilelor de iodură de potasiu. Ministerul Sănătăţii intervine...

Ministrul Rafila declanşează isteria pastilelor de iodură de potasiu. Ministerul Sănătăţii intervine cu precizări

Românii s-au îmbulzit la medicii de familie să-și ia rețetele pentru pastilele de iod, în urma îndemnului făcut de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, îndemn care a fost interpretat de oameni că anunţă, de fapt, un incident nuclear iminent în Ucraina.

Ce a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila

„Distribuţia pastilelor de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile. Deci este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct.

Probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina e posibil ca cererea să crească, dar, repet, medicii de familie trebuie să elibereze prescripţie acestor pacienţi care au dreptul să primească microcomprimatele de iodură de potasiu” – a declarat, luni, Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătăţii face precizări după declaraţia ministrului Rafila

Pentru o corectă informare a populației, Ministerul Sănătății revine cu următoarele precizări:

1. Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor

2. Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătății s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod și a inițiat o campanie de informare a populației referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberată de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022. Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se se pe site-ul Ministerului Sănătății

Mai multe informații puteți găsi la: https://www.ms.ro/campanie-distributie-iodura-de-potasiu/

Reacții la gafa de comunicare comisă de ministrul Sănătății

Cristian Diaconescu, fost șef al diplomației române, a reacționat vehement la mesajul transmis de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a provocat panică printre români cu un îndemn referitor la iodura de potasiu.
„Știe ministrul Sănătății ceva ce nu știm noi, inclusiv Alianța Nord-Atlantică?” – a întrebat, retoric, fostul oficial, luni, pe B1 TV.

Întrebat dacă există vreun pericol pentru România, având în vedere propaganda rusă, Cristian Diaconescu a explicat:

„Pericolul ne paște dacă nu ies ai noștri reprezentanți să vorbească! Nu vă supărați, aveți o expertiză fabuloasă în comunicare, am dat și eu drumul la radio și aud ministrul Sănătății îndemnând să îți iei pastile de iod… deci, oameni buni, este incredibil! Știe ministrul Sănătății ceva ce nu știm noi, inclusiv Alianța Nord-Atlantică? Cum te joci, domne`, cu lucruri d-astea?” – a spus Cristian Diaconescu.

Și liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus despre apelul ministrului Sănătății Alexandru Rafila privind pastilele de iodură de potasiu că nu a fost bine prezentat și argumentat, fiind un anunț de prevenție. „Nu a fost de rea intenție”, a afirmat Ciolacu, sugerându-i lui Rafila să-și schimbe echipa de comunicare.

”Părerea mea este că trebuie să lucreze mai bine cu echipa de comunicare pe care o are la minister sau să o schimbe, că nu e o rușine când schimbi ceva ce nu funcționează” – a spus Ciolacu.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente