sâmbătă, aprilie 27, 2024
No menu items!
AcasăCulturăFosile de dinozaur unice în lume, descoperite în Țara Hațegului. Dinozaurii erau...

Fosile de dinozaur unice în lume, descoperite în Țara Hațegului. Dinozaurii erau mici, răbdători și înghițeau multe

Fosile de dinozauri unice în lume, cu o vârstă de aproximativ 70 de milioane de ani, au fost descoperite pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, în apropierea localității Vălioara, județul Hunedoara.

Descoperirile au fost făcute în urma cercetărilor efectuate în ultimii ani de către o echipă internațională formată din cercetători de la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București și de la Departamentul de Paleontologie al Universității „Eötvös Loránd”  Tudományegyetem din Budapesta.

Dinozauri mici, mâncau iarbă și umblau în două picioare

Cele mai numeroase fosile de dinozauri identificate aparțin unei specii ierbivore, bipedă și de talie mică, 2 – 6 m lungime, membră a grupului Rhabdodontidae.

Oasele descoperite sunt într-o stare de conservare foarte bună, fără să fi fost sparte sau deteriorate în mod excesiv în pofida vechimii lor și includ și părți ale scheletului care nu au fost niciodată identificate la Rhabdodontide anterior acestui studiu.

Atât a mai rămas din laba dinozaurului. Metatarsal de rhabdodontid, imediat după descoperire și excavare (foto Magyar Janos/ELTE).

Țara Hațegului a fost o insulă tropicală în Marea Tethys, pe care mișunau dinozaurii pitici

Bazinul Hațeg este renumit de mai bine de un secol pentru descoperirile de fosile de dinozauri pitici din roci Cretacic superioare. Primele resturi de dinozauri provenite din Hațeg au fost studiate de către excentricul paleontolog baron Franz Nopcsa care, acum 120 de ani, a descris de aici și primele resturi de Rhabdodontide.

Studiul vertebratelor fosile recent descoperite în zona Vălioara va permite conturarea unei imagini fidele a compoziției și ecologiei acestei faune de dinozauri pitici ce a trăit cu puțin timp înainte de momentul dispariției totale a dinozaurilor, acum 66 de milioane de ani.

Sursa: hateggeoparc.ro

TE VEI BUCURA SĂ AFLI ȘI CĂ dinozaurii descoperiți la Hațeg au capul turtit:

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente