luni, mai 20, 2024
No menu items!
AcasăCulturăCartea săptămânii: Jocul de smarald - Ioan Petru Culianu

Cartea săptămânii: Jocul de smarald – Ioan Petru Culianu

Prezentată de Dorina Mitracska

Discipol al lui Mircea Eliade, Ioan Petru Culianu este un reputat profesor de Istorie a religiilor, specializat în dualismul religiilor și istoria și cultura Renașterii, al cărui sfârșit tragic este încă înconjurat de mister.

„Jocul de smarald” este un roman istorico-detectivistic, acțiunea sa se petrece în Florența, într-o perioadă de tristă amintire…

După epoca de înflorire a artei și filosofiei din timpul lui Lorenzo Medici Magnificul, Florența este bulversată de predicile furibunde ale călugărului dominican Girolamo Savonarola, operele de artă, cărțile importante, obiecte de mobilier și vestimentație, bijuteriile ajung să „alimenteze” rugurile Apocalipsei aprinse de sumbrul personaj.

În jurul celebrului tablou „Primavera” al lui Sandro Botticelli, se țese intriga unor misterioase crime ale căror victime sunt adepții Academiei lui Platon.

Magie, hermeneutică, astrologie, geomanţie, sunt tot atâtea căi de dezlegare a conspirației ce ne poartă într-un timp de răscruce al Florenței, acest centru de putere seculară și spirituală a lumii, ce are conștiința de Nouă Atena și, deopotriva, de Nou Ierusalim.

Frumusețea și spiritualitatea orașului au sfidat timpul și vicisitudinile trecutului și ne-au relevat minunatele-i galerii de artă, piețe, plazzo-uri, biserici – de care ne-am bucurat în vara anului 2019!

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente