vineri, aprilie 19, 2024
No menu items!
AcasăCulturăCartea săptămânii: IMAGO, Ludmila Uliţkaia

Cartea săptămânii: IMAGO, Ludmila Uliţkaia

Prezentată de Dorina Mitracska

Ludmila Uliţkaia este una dintre cele mai importante voci ale literaturii contemporane, militantă pentru libertatea de gândire și de exprimare într-o lume a totalitarismului. Opinia ei despre războiul din Ucraina și despre Putin a fost mediatizata în întreaga lume, curajul ei admirat dovedind incontestabila ei verticalitate.

Destinele protagoniștilor din „Imago” se desfășoară și se înlănţuiesc cu cele ale altor personaje, victimele unor vremuri în care a citi, a gândi, a iubi sunt aventuri riscante, plătite scump cu pierderea libertății și demnității umane.

Evoluția celor trei băieți pe care îi leagă o prietenie profundă este asemenea dezvoltării unei insecte, de la starea de larvă învelită în cocon, până la starea de maturitate („Imago”).

„Trianonul” e o alianță creată cu scopul de a supraviețui violenței și nedreptății și rezistă vicisitudinilor vremii. Atât de diferiți fizic, cultural și social, Ilia, Miha și Sania sunt uniți de credința într-un ideal, de dorința de a crea o lume mai bună. Ilia prin imagine, Miha prin poezie, Sania prin muzică, fiecare își urmează cu devotament vocația. Trăind într-o lume a nonvalorii, delatiunii, abuzului, finalul este previzibil…

Romanul începe în anul morții lui Stalin, continuă cu aparentul „dezgheț” din vremea lui Hrusciov apoi epoca Brejniev, o perioadă de 30 de ani în care fiecare față dramatică a individului sau a grupului se relevă într-o narațiune fluidă, inteligent construită, plină de dureroasă ironie.

Ce a urmat, știm… Dezmembrarea URSS-ului, perioada reformelor democratice.

Se pare că mult așteptatul glasnost a avut viață scurtă, dictatura terorii revenind în forță și aplicând o lovitură fatală civilizației și libertății.

Ludmila Uliţkaia:”E prea târziu să-mi mai fie frică în Rusia de azi” (foto Dilema Veche)
ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente