duminică, mai 26, 2024
No menu items!
AcasăACTUALITATECe planuri au arabii care au cumpărat Termocentrala Mintia?

Ce planuri au arabii care au cumpărat Termocentrala Mintia?

Investiție de peste 1 miliard de euro la Mintia (cea mai mare investiție din România în ultimii 50 de ani), peste 800 de noi angajați din Deva și localitățile limitrofe și construirea unei noi centrale electrice care va funcționa exclusiv pe gaz – este ceea ce au declarat investitorii de la Mass Group Holding Ltd. că vor realiza la Mintia, până în anul 2025.

Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, primarul municipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea, primarul comunei Vețel, Ioan Hențiu, reprezentanții Complexului Energetic Hunedoara, Cristian Roșu și Samuel Dioane, precum și Emil Gros de la Expert Insolvență, au participat astăzi la o întâlnire cu  investitorii grupului Mass Group Holding Ltd, cumpărătorii Termocentralei Mintia.

Mass Group Holding este unul dintre cei mai mari producători de energie din lume, astăzi produc peste 8.600 MW, au peste 15 ani de experiență în domeniu și au afirmat că este relativ ușor pentru ei să construiască o capacitate de 1.290 MW la Mintia.

Ultima investiție în domeniul producerii de energie a fost în Bagdad (Irak), oraș cu 9 milioane de locuitori, pentru care grupul MGH asigură 50% din energia electrică.

Centrala electrică pe gaz construită în Bagdad de către Mass Group Holding produce 4.500 MW

Compania mai produce ciment (8 milioane de tone anual) și profile de fier și oțel (1,25 milioane de tone anual).

Este de menționat faptul că achizitorul, Mass Global Energy Rom (MGER), parte a Mass Group Holding (MGH), nu se va atinge de Termocentrala Mintia (unitatea veche), nu va tăia, nu va dezmembra și nu va demola nimic până când nu va construi noua termocentrală, care va funcționa exclusiv pe gaz.

Emil Gros, asociat coordonator Expert Insolvență SPRL

„Noul investitor este obligat să nu dez­mem­breze, demoleze și să înstrăineze construcțiile și echipamentele care compun activul cum­părat, până la data obținerii autorizaților de construire pentru noile instalații. Sanc­țiunea pentru nerespectarea aces­tor obligații asumate în termenul stabilit sau până la fina­lizarea pro­iectului va fi pierderea cali­tății de proprietar al ac­ti­vului și a sumelor deja in­ves­tite și plata sumei re­pre­zentând jumătate din prețul de adjudecare, cu titlu de daune in­te­rese că­tre Complexul Energetic Hunedoara.” – a subliniat Emil Gros, asociat coordonator al Expert Insolvență SPRL, administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara. 

MGER dorește să înceapă efectiv construcția noii centrale electrice pe gaz în 3-4 luni, în funcție de cât de repede va obține aprobările.

După obținerea tuturor autorizațiilor necesare de la statul român, investitorii au dat asigurări că vor fi necesare doar 27 de luni până la livrarea primului MW în sistemul energetic național.

În primă fază, vor fi angajate circa 600 de persoane, pe perioada construirii noii centrale electrice, iar după ce va fi pusă în funcțiune centrala va fi nevoie de circa 250 de angajați, după cum a precizat Ahmad Ismail Saleh, președintele Mass Group Holding.

Termocentrala Mintia, parte a Complexului Energetic Hunedoara (aflat în insolvență din 2019), a fost vândută la licitație publică în data de 26 august. Mass Holding Group a fost de acord să achite 91 de milioane de euro pentru cumpărarea Termocentralei Mintia. Investitorii au plătit deocamdată 10 milioane de euro iar diferența trebuie să o achite în 120 de zile.

Investiția de la Mintia este primul proiect ce va fi realizat în Uniunea Europeană de către Mass Group Holding.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA ȘI:

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente