ISU Hunedoara a transmis, marți seara, ora 20:45, o informare privind efectele cutremurului din această după amiază, de la ora 15:16.
Până la această oră echipele ISU, care s-au aflat în teren în urma convocării Grupei Operative, au efectuat recunoașteri și verificări pentru identificarea pagubelor materiale, semnalate prin 112 sau prin observare directă în localitățile Deva, Simeria, Hunedoara, Brad, Orăștie, Geoagiu, Geoagiu Băi, Petroșani, Petrila, Aninoasa, Călan, Hațeg, Vulcan, Lupeni, Uricani, Ilia, Dobra și Criscior.
Totodată, militarii ISU Hunedoara au purtat discuții cu populația, fiind transmis mesajul de păstrare a calmului, concomitent cu informarea acestora referitoare la faptul că, la nivelul județului Hunedoara, nu au fost semnalate pagube sau victime.
Au fost contactați toți responsabilii pentru funcționarea barajelor hidrotehnice sau a altor construcții tehnologice și nu s-au semnalat pagube sau avarii.
La dispeceratul integrat 112, au fost înregistrate 29 de solicitări de solicitări dintre care:
- 15 pentru prim ajutor (atacuri de panică), cele mai multe (7) fiind din municipiul Vulcan, 2 din Deva, 2 din Hunedoara, 3 Petroșani și 1 Lupeni
- 14 apeluri au fost pentru anunțarea de pagube materiale produse de cutremur: 1- Hunedoara, 1 Aninoasa, 3 Petroșani, 3 Vulcan, 2 Simeria, 1 Lupeni, 1 Uricani, 1 Sălașu de Sus și 1 Deva.
Apelurile privind posibilele pagube materiale au fost referitoare la :
Fisuri case particulare – în Sălașu de Sus și Deva
O fisură pe casa scării într-un bloc din Vulcan și unul din Uricani.
Horn fisurat – Casă de locuit Vulcan
Fisură pe fațada unui bloc din Petroșani
Horn fisurat – Iscroni (Aninoasa)
Fisură clădirea perete interior Inspectoratului Școlar Județean
Căderi cărămizi dintr-un horn al unei case din Simeria
Celelalte sunt fisuri minore la unii pereți ai construcțiilor particulare pentru care s-a făcut solicitarea.
La o primă evaluare niciuna dintre acestea nu pune în pericol rezistența construcțiilor, dar Grupul de Suport ethnic din cadrul CJSU, din care face parte și reprezentantul Inspectoratului de Stat în Construcții (I.S.C.), va analiza începând de mâine, fiecare situație tehnică în parte.
A fost convocat, pentru miercuri, 15 februarie, ora 10.00, „Grupul de suport tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de cutremure”, din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, pentru a constata, analiza și pentru a stabili măsurile care se impun ca urmare a efectelor cutremurului din această după amiază.
De asemenea, membrii grupului de suport tehnic vor verifica toate locațiile din județul Hunedoara unde au fost semnalate efecte asupra construcțiilor, le vor centraliza și apoi vor stabili măsurile care se impun în astfel de situații.
Autoritățile fac apel la calm: Patrați-vă calmul! Panica face mai multe victime decât situația de urgență în sine.
ISU Hunedoara informează populația județului că masurile de prevenire și de acționare în caz de cutremur pot fi vizualizate pe platforma fiipregatit.ro
Sursa: ISU Hunedoara
ACTUALIZARE: Mai multe replici ale cutremurului cu magnitudinea 5,7 din judeţul Gorj s-au înregistrat pe toată durata nopţii de marţi spre miercuri, majoritatea fiind de intensitate mică.
Potrivit site-ului INFP, miercuri, în intervalul 00.25 – 05.28 s-au înregistrat 13 replici ale cutremurului din judeţul Gorj.
Cele mai multe au avut intensitate mică, unul singur ajungând la magnitudinea 3.3. Acesta s-a înregistrat şa ora 02:30:22 (ora României), la adâncimea de 3.9 km.