Prezentată de Dorina Mitracska
„Mă tem de omul unei singure cărți.”
Sf. Toma d’Aquino
Cu o domnie scurtă, de numai doi ani, Iulian, ultimul descendent al lui Constantin cel Mare, rămâne în istoria bisericii cu apelativul de „Apostatul”. Botezat creștin, el beneficiază de o educație elenistică, în respect pentru opera lui Homer, pentru sistemul filozofic al lui Platon, cu admirație pentru culturile solare și ritualurile htonice și credința într-o diversitate de manifestare a Unului divin.
Este dezgustat de ipocrizia reprezentanților creștinătății care, după cooptarea religiei creștine în angrenajul puterii, devin duri persecutori ai celorlalte culte și credințe, ai filozofiei, iar crimele, delatiunile, teroarea devin practici cotidiene în rândul curtenilor și al clericilor.
Ajuns împărat, Iulian încearcă să restaureze „vechea ordine”, să reconstruiască templele zeilor, dovedind respect și toleranță pentru toate credințele.
Romanul are la bază scrierile lui Iulian, corespondența celor doi prieteni filozofi, Libanius și Priscus, fragmentele care îl compun conturând profilul moral și spiritual al acestui împărat-filozof, cu toate contradicțiile acestei fascinante personalități, cu tragicul destin al celui ce vrea să schimbe lumea.
Scriitor versatil, Gore Vidal are o biografie hollywoodiana! A trăit câțiva ani în Villa Rondinaia din Ravello împreună cu partenerul său de viață, într-un peisaj de vis, propice creației. Eleganța stilului, erudiția, vivacitatea acestui scriitor i-au asigurat succesul și notorietatea în societatea americană atât de fascinată de luminile rampei.