marți, mai 14, 2024
No menu items!
AcasăOPINIITonomatul cu analfabeți

Tonomatul cu analfabeți

Mă voi preda, nu peste multă vreme. Fără regrete. Să racontăm, deci, istorioara.

Faptele:

Un june progresist, cu OZN-uri la poza de copertă, un om nou – fără îndoială, vioi şi după ora 18, postează pe feizbuc, vesel ca o cinteză, un eveniment al zilei din cochetul orăşel: pe strada Eminescu, lângă fosta cârciumă Astoria, s-a deschis „un tonomat cu miere”.

Nenea, să ne-nţelegem: „un tonomat cu miere” e o ştire la Deva, oricum! Dar alta-i gâlceava.

Păi îndrăzneşte să-l corecteze o doamnă din Moldova, de la Iaşi mai exact, suspectă de lecturi mai adânci decât scroll up/down pe feizbuc: Adrian, *automat cu miere

Junele: Nu-i zice tonomat?

Doamna: Dacă-ți și cântă, poți să-i zici și tonomat

Nu se poate, ripostează junele progresist, iată un link de pe Observatorul Antena 1: „Tonomat cu lumânări şi tămâie la o biserică din judeţul Prahova”.

Doamna insistă cu DEX-ul şi încearcă s-o dea pe glumă, să salveze penibilul dialogului: TONOMÁT s.n. Aparat cu discuri muzicale care se schimbă automat prin introducerea unei fise, folosit mai ales la baruri și restaurante. [< germ. Tonomat]. La noi, la Iași se zice mai mișto…”mașâna aia”

Junele atacă decisiv: Dacă dai căutare pe Google, uite ce dă! :))

Ce dă?

Dă j’demii de poze cu distribuitoare automate de diverse lucruri (mai puţin muzică): sucuri, cornuri, covrigei, ţigări, prezervative, jeleuri, chiloţi de damă, cremă de ghete etc, toate maşinăriile aliniate sub numele de TONOMATE.

Bă, să fie clar, deci: cu democraţia Google nu te pui! Dacă cohorte de semianalfabeţi, cu cultura adunată cu scobitoarea din căcărezele scăpate de alţi analfabeţi pe feizbuc, decid prin numărul uriaş de poze postate că la automat îi zice tonomat, apăi aţi face bine să vă intre dracului în cap adevărul ăsta stabilit democratic: la AUTOMAT îi zice TONOMAT!

Vorba lui Dragos Stanca: Well, râdem-glumim dar limba e un organism viu unde „userii” decid în timp ce e corect si ce nu. Asa că lucrurile care azi par o glumă ar putea fi doar o premoniție… Nu e exclus ca in 30 de ani, daca toata lumea va spune kkt nu cacat, sa apara kkt in DEX.

Zic că mă voi preda, într-o bună zi. Sper că se va întâmpla înainte ca omul nou, junele progresist poleit cu cultura de feizbuc, învăluit în manta-i de pixeli strălucitori, având la distanţă de un click justiţia zdrobitoare a unei majorităţi la fel de inepte, să-mi dicteze că e obligatoriu, de exemplu, să pun haştag înainte de o strămoşească şi naturală muie! După care să adaug, obligatoriu în engleză, să fie fun as hell, ca să se vândă: Sweet as honey, man!

Alin Bena

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente