test
sâmbătă, iunie 22, 2024
No menu items!
AcasăPoliticăSondaj național INSCOP: PNL crește, AUR scade

Sondaj național INSCOP: PNL crește, AUR scade

Efectele războiului asupra opțiunilor politice ale românilor încep deja să se vadă – afirmă Remus Ștefureac, președintele INSCOP, într-o postare pe Facebook.

Iată care este INTENȚIA DE VOT PENTRU PARTIDE în primul sondaj național INSCOP MONITOR cu date culese intre 2-7 martie 2022, după invazia Rusiei asupra Ucrainei:

PSD conduce în clasamentul intenției de vot cu 32% (32,7% în februarie).

PNL revine pe locul 2 cu 19,9% (16,6% în februarie).

AUR suferă un recul coborând la 18,9% (22,4% în februarie).

USR stagnează, înregistrând 10,8% din opțiuni (10,3% în februarie).

Datele au fost culese prin interviuri telefonice în perioada 2-7 martie 2022 pe un eșantion de 1077 de respodenți. Eroarea maximă admisă este de +/-3%.

Interpretarea dată de sociologul Remus Ștefureac la rezultatele sondajului:

PSD și USR își păstrează scorul electoral anterior invaziei rusesti din Ucraina.

Creșterea usoara a PNL ar putea fi pusă pe seama activității recente intense a președintelui și a premierului care castiga puncte pe fondul vizibilității foarte mari în asociere cu repere de credibilitate precum NATO și UE.

Scăderea usoara a AUR poate fi explicată prin dispariția formațiunii din prim-planul atenției publice, dublată de acuzații care au fost aduse de mass-media si adversarii politici privind atitudini pro-ruse ale unor membri sau persoane asociate acestui partid.

Nu stim in acest moment dacă efectele războiului din Ucraina asupra intentiei de vot sunt temporare, datorate contextului emotional sau ele se vor adânci.

In mod cert, modul în care partidele aflate la putere vor gestiona imensele provocari de securitate, dar si socio-economice, vor influenta puternic optiunile electorale. La fel cum pozitionarea partidelor de opozitie fată de agresiunea Rusiei si consecintele acestei invazii pentru securitatea si calitatea vietii in Romania vor avea efecte asupra intentiei de vot.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente