vineri, aprilie 19, 2024
No menu items!
AcasăACTUALITATESĂRBĂTOARE MARE în calendarul ortodox: SCHIMBAREA LA FAŢĂ A DOMNULUI IISUS HRISTOS....

SĂRBĂTOARE MARE în calendarul ortodox: SCHIMBAREA LA FAŢĂ A DOMNULUI IISUS HRISTOS. Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii

Duminică, 6 august 2023, creștinii ortodocși sărbătoresc Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos, momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un proroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Său.

În popor, aceasta este numită Obrejenia sau Prebejenia. Denumirea vine din slavonă și înseamnă transformare, transfigurare. Antim Ivireanul o numește sugestiv „Dumnezeiasca Înfrumusețare a lui Iisus Hristos”.

Schimbarea la Față a lui Iisus Hristos sau Transfigurarea Domnului

Pe muntele Tabor, pe când Iisus se ruga, apostolii, moleşiţi de somn, tresar deodată la o privelişte nemaivăzută: chipul Mântuitorului s-a făcut altul, faţa Lui strălucea ca soarele, iar hainele Lui se făcuseră albe că zăpada. Dar imediat au parte de un lucru şi mai neobişnuit: în această lumină, doi bărbaţi stau de vorbă cu Isus despre patima şi moartea Sa în Ierusalim. Este vorba despre marii proroci ai Vechiului Testament, Moise şi Ilie.

Schimbarea la faţă, ziua în care începe toamna. Tradiţii şi superstiţii

Obrejenia sau Prebejenia, așa cum este cunoscută în folclorul tradițional, sărbătoarea Schimbării la Față a Mântuitorului marchează începutul toamnei.

 • De-acum nu mai e voie la scăldat în ape curgătoare, nici la spălat rufe la râu. Nici măcar animalele nu se mai scaldă după această dată. E momentul din an în care frunzele încep să-şi schimbe culoarea, iarba nu mai creşte, apele se răcesc iar târâtoarele se retrag pentru iernat.
 • Se spune că cei care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care de acum încep să se veştejească. Cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe.
 • Fetelor care se spală în această zi nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba.
 • E de preferat să nu pleci la drum, căci riști să te rătăcești. Nu munci, căci altfel te poți alege cu mutilări grave ale trupului.
 • Se spune că cine mănâncă struguri înainte de Schimbarea la Față, nesfințiti, o să aibă dureri de burtă.
 • Despre oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa zilei, se spune că vor muri până la sfârşitul anului. În această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de cineva, că aşa vei fi tot anul.
 • De asemenea, în această zi este bine să te împaci cu cine ești certat, altfel vei fi mustrat tot anul.
 • Tot de acum este bine să nu se mai doarmă afară. Praznicul Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos este, prin excelenţă, sărbătoarea îndumnezeirii firii omeneşti şi a participării trupului trecător la bunătăţile veşnice. Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă sigur vor fi vindecaţi.
 • Femeile însărcinate, dacă vor ţine această zi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi.
 • Cei vii nu trebuie să-i uite nici pe cei trecuţi în nefiinţă, ci să facă pomană în amintirea şi pentru sufletul acestora.
 • Dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâtă.
 • În această zi se poate începe şi gustatul boabelor de struguri. Deşi încă nu sunt coapte şi ţi se sterpezeşte gura de la ele, tradiţia le atribuie un rol vindecător şi se spune că sunt bune de leac pentru cei care au intestinele sensibile.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente