test
sâmbătă, iunie 15, 2024
No menu items!
AcasăCulturăSĂRBĂTOARE MARE: Sfinții Împărați Constantin și Elena. Ce nume se sărbătoresc astăzi

SĂRBĂTOARE MARE: Sfinții Împărați Constantin și Elena. Ce nume se sărbătoresc astăzi

În fiecare an, pe 21 mai, credincioșii ortodocși îi celebrează pe Sfinții Constantin și Elena, cunoscuți drept cei care au dat libertate creștinismului. În această zi sunt urmate mai multe tradiții și obiceiuri, iar cei care poartă numele Constantin și Elena, dar și nume derivate din acestea, își sărbătoresc onomastica.

Sfinţii Mari Împăraţi şi Întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena, pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 21 mai, sunt primii împăraţi creştini. Prin aceşti Sfinţi Împăraţi a adus Dumnezeu libertate religioasă în lume, a slăbit păgânismul şi idolatria şi a întărit Biserica şi credinţa creştină pe pământ.

Pe 21 mai, peste 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica

Numele Sfintei Elena ei se traduce „făclie”, „torță”, „strălucirea soarelui”, potrivit crestinortodox.ro. Numele Constantin provine din limba latină. Înseamnă cel care este hotărât, statornic, ferm.

Numele de Constantin sau derivate ale acestuia sunt purtate de aproape 700.000 de bărbați. Se numesc Elena sau derivate peste 1,1 milioane de femei.

Numele Constantin este purtat de peste 440.000 de români. Urmează Costel, Costică, Costin, Costinel, Costache, Costi, Costea, Costeluş, Constandin.

Aproape 850.000 de femei poartă numele de Elena. Apoi, peste 100.000 sunt Ileana. Mai sunt sărbătorite cele care se numesc Lenuţa, Constanţa, Constantina, Ilinca, Costina, Tanţa, Nuţa, Leana.

Tuturor celor care sărbătoresc astăzi onomastica, redacția NewsHD.ro le urează LA MULȚI ANI!

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente