test
sâmbătă, iunie 15, 2024
No menu items!
AcasăACTUALITATEPROTEST la Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara. Activitatea e ÎNTRERUPTĂ, angajații...

PROTEST la Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara. Activitatea e ÎNTRERUPTĂ, angajații cer salarii mai mari

Angajaţii Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara, asemeni tuturor angajaților Caselor de Asigurări de Sănătate din toată țara, au întrerupt lucrul timp de două ore, luni, între 10:00 – 12:00, pentru a protesta faţă de salariile foarte mici în raport cu responsabilitatea şi complexitatea activităţii prestate, pierderea alarmantă a personalului calificat şi reducerea drastică a numărului total de angajaţi.

Astfel tot sistemul CNAS va fi blocat pe perioada protestului iar cei mai afectați vor fi pacienții care nu au card de sănătate fizic și au nevoie de o adeverință pentru a-și deconta serviciile medicale.

Angajații CNAS sunt nemulțumiți de salarii și de condițiile de muncă.

Sindicaliștii spun că, în ultimii ani, s-a redus drastic numărul de angajați, de la 4000 la 3000, iar volumul de muncă este din ce în ce mai mare.

Pe ușa sediului din Deva al Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara a fost afișat, în dublu exemplar, anunțul protestului salariaților. Cine a ratat primul anunț îl va vedea, cu siguranță, pe al doilea.

Ce revendicări au angajaţii Caselor de Asigurări de Sănătate

”Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate informează că, în data de 10 iulie 2023, în intervalul orar 10:00-12:00, toţi angajaţii din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi ai Caselor de Asigurări de Sănătate (CAS) judeţene, a municipiului Bucureşti şi Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Singuranţei Naţionale şi a Autorităţii Judecătoreşti vor protesta prin întreruperea lucrului timp de 2 ore.

Principalul motiv al protestului este reprezentat de salariile foarte mici în raport cu responsabilitatea şi complexitatea activităţii prestate, pierderea alarmantă a personalului calificat şi reducerea drastică a numărului total de angajaţi, la nivel naţional, în ultimii ani, cu peste 1.000 de persoane dintr-un total de 4.000 de persoane”, se anunță într-un comunicat transmis de Blocul Național Sindical.

Sindicaliștii reclamă că situaţia a ajuns într-un punct în care concursurile de angajare nu mai atrag candidaţi întrucât salarizarea a devenit extrem de nemotivantă, în raport cu volumul uriaş de muncă.

Ce consecințe ar avea declanșarea unei greve în sistemul Caselor de Asigurări de Sănătate

Sindicaliștii solicită soluţionarea problemelor expuse la nivelul Casei Naţionale de Sănătate şi a Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate şi atrag atenţia că întârzierea rezolvării problemelor şi întreruperea activităţii prin declanşarea conflictului de muncă vor avea următoarele consecinţe:

• Nedecontarea prestaţiilor medicale ale furnizorilor de servicii medicale (spitale, laboratoare, etc.) va genera tensiuni sociale majore, prin neplata salariilor personalului angajat, al voucherelor de vacanţă, etc., şi va pune în pericol continuitatea tratamentelor pentru pacienţii cronici, inclusiv pentru beneficiarii programelor naţionale de sănătate, pentru care medicaţia este vitală.

• Serviciile furnizate de angajaţii CAS, cum ar fi eliberarea formularelor, cardurilor naţionale/europene, procesarea cererilor pentru dispozitive medicale şi eliberarea adeverinţelor, nu vor putea fi prestate.

• Cererile de recuperare a sumelor reprezentând concedii medicale depuse de angajatori nu vor fi plătite.

”Menţionăm că lucrătorii din sistemul naţional de asigurări de sănătate sunt cei care contractează validează, verifică şi decontează serviciile realizate de toţi furnzorii din sistemul naţional de sănătate. În consecinţă, facem un apel urgent către autorităţi să ia măsuri imediate pentru rezolvarea problemelor semnalate. Ne dorim să găsim soluţii viabile şi să reîntregim sistemul de asigurări de sănătate cu specialişti corect plătiţi, astfel încât să putem continua să oferim servicii de calitate populaţiei şi să asigurăm condiţii decente de trai şi de muncă angajaţilor noştri”, conchid sindicaliştii.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente