duminică, aprilie 14, 2024
No menu items!
AcasăPoliticăACUM E MOMENTUL: Primarii, liberi să își schimbe partidul cu două luni...

ACUM E MOMENTUL: Primarii, liberi să își schimbe partidul cu două luni înainte de alegeri

Primarii și președinții de Consilii Județene vor fi liberi să își schimbe partidul cu două luni înainte de alegeri, fără a-și pierde mandatul. Ministerul Afacerilor Interne a publicat în transparenţă decizională ordonanţa de urgenţă a Guvernului.

Ministerul Afacerilor Interne a publicat în transparenţă decizională ordonanţa de urgenţă care prevede comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, pe data de 9 iunie.

De asemenea, sunt aduse modificări Codului Administrativ, care reglementează statutul aleșilor locali.

Articolele din proiectul de OUG care aduc modificări Codului Administrativ și permit traseismul politic:

„Art. 33. – (1) În anul 2024, încetarea de drept a mandatului primarului în condițiile art. 160 alin. (1) lit. h) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările si completările ulterioare, nu se poate face într-o perioadă care se calculează începând cu mai puțin de 60 de zile înainte de data de 9 iunie și până la data intrării în exercițiul mandatului de către primarul ales în anul 2024.

(2) În anul 2024, încetarea de drept a mandatului președintelui consiliului județean în condițiile art. 193 alin. (2) raportat la dispozițiile art. 160 alin. (1) lit. h) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările si completările ulterioare, nu se poate face într-o perioadă care se calculează începând cu mai puțin de 60 de zile înainte de data de 9 iunie și până la data intrării în exercițiul mandatului de către președintele consiliului județean ales în anul 2024.”

Aceste prevederi modifică legislația anterioară, care prevedea pierderea mandatului pentru aleșii locali care demisionează din partidul din partea căruia au fost aleși:

Ordonanța de urgență 57/2019 prevede la art. 160 alin (1) lit. h și la art 193. alin (2) raportat la art.160 că primarii și președinții de consilii județene își pierd mandatul dacă demisionează din partidul din partea căruia au fost aleși.

PREMIERĂ: La 9 iunie, o persoană poate candida pentru 5 funcții SIMULTAN!

„Art. 7. – La alegerile din data de 9 iunie 2024, o persoană poate candida, în același timp, pentru Parlamentul European, precum și pentru funcţia de consilier local, de consilier judeţean, de primar sau de preşedinte al consiliului judeţean, în condițiile prevăzute de Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare.”

ÎN URMĂ CU TREI ZILE, ÎN JUDEȚUL HUNEDOARA:

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente