Agenția Națională de Integritate (ANI) l-a găsit pe primarul actual al comunei Sarmizegetusa, HIBAIS LEONTIN DORIN, în incompatibilitate. Soţia sa ar fi făcut afaceri cu şcoala din comună, aflată în subordinea Primăriei, lucru interzis de lege.
Faptele ar fi fost comise în vremea în care Hibais Leontin Dorin ocupa funcția de viceprimar al comunei.
Ce a descoperit ANI
În perioada exercitării mandatului de viceprimar, societatea comercială în cadrul căreia soția persoanei evaluate deține calitatea de asociat unic precum și funcția de administrator, a încheiat două contracte de prestări servicii în valoare de 6.664,00 Lei cu Școala Gimnazială Sarmizegetusa, aflată în subordinea/autoritatea Consiliului local.
Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 90, alin. (1) și alin. (2) din Legea nr.161/2003.
Dorin Leontin Hibais a fost ales primar în urmă cu doi ani, la alegerile parțiale, după ce fostul primar a decedat de Covid
Dorin Leontin Hibais (PNL) a fost ales primar în urma alegerilor locale parțiale, desfășurate în 27 iunie 2021, obținând 65,57 % din totalul voturilor valabil exprimate.
În noiembrie 2020, Adrian Mihai Claudiu Cordoş, primarul comunei Sarmizegetusa, a murit, în secţia de Anestezie – Terapie Intensivă a Spitalului municipal Hunedoara, după ce s-a infectat cu SARS-COV-2. Primarul a decedat la două zile după ce împlinise 52 de ani.
După decesul edilului, viceprimarul Dorin Leontin Hibais a preluat funcția de primar interimar, până la organizarea alegerilor parțiale.
Precizările făcute de ANI
Persoana menționată a încălcat următoarele prevederi legale:
art. 90, alin. (1) și (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective.(2) Prevederile alin. (1) se aplică și în cazul în care funcțiile sau calitățile respective sunt deținute de soțul sau rudele de gradul I ale alesului local.”
Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.