miercuri, februarie 28, 2024
No menu items!
AcasăAdministrațiePreasfinţitul Părinte Episcop Gurie, CETĂȚEAN DE ONOARE al Devei - post mortem

Preasfinţitul Părinte Episcop Gurie, CETĂȚEAN DE ONOARE al Devei – post mortem

La inițiativa consilierilor locali PNL din Deva, Preasfinţitului Părinte Episcop Gurie Georgiu – primul Episcop al Devei şi Hunedoarei va fi declarat, post-mortem, ”Cetățean de onoare” al municipiului Deva.

Proiectul de hotărâre va fi supus votului în ședința extraordinară a Consiliului Local Deva, din data de 14 decembrie.

Inițiatorii proiectului sunt: Florin Marin Ilieș, Gheorghe Ludoșean, Marius Vasile Blendea, Robert Adrian Dronca, Petru Florin Iacob, Ovidiu Gabriel Iorga, Aurica Lăsconi, Ioan Dorin Petrui și Nicu Sav.

Părintele episcop Gurie, confirmat cu COVID-19, a fost internat vineri, 8 octombrie, la Spitalul Judeţean din Deva, fiind transferat ulterior la secţia ATI. Starea sa de sănătate s-a agravat în scurt timp, motiv pentru care a fost intubat.

Episcopul Gurie a murit joi, 18 noiembrie, în timpul procedurilor de transfer la un elicopter care ar fi urmat să-l transporte la spitalul judeţean din Târgu Mureş.

El ar fi urmat să împlinească 53 de ani în luna decembrie a acestui an.

Cine a fost episcopul Gurie

Potrivit datelor publicate pe site-ul Episcopiei Devei, el s-a născut la 31 decembrie 1968 în localitatea Huta-Chiuieşti, judeţul Cluj. A urmat şcoala generală în satul natal, liceul la Cluj-Napoca şi a absolvit Seminarul Teologic Craiova în anul 1992. A terminat apoi Facultatea de Teologie din Craiova (1992-1996) cu teza de licenţă „Misiunea B.O.R. între Prut şi Nistru. Reorganizarea Arhiepiscopiei Chişinăului, Mitropoliei Basarabiei şi Exarhatul Plaiurilor”.


A urmat apoi cursuri la Facultatea de Teologie Catolică şi la Institutul de Teologie Pastoral-Misionară din Padova (Italia).


A fost doctor în teologie cu lucrarea „Ofensiva Noilor Mişcări Religioase şi reversibilitatea secularizării” şi profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.


A fost ales Episcop al Devei şi Hunedoarei pe 29 octombrie 2009, fiind întronizat pe 29 noiembrie 2009.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente