marți, mai 14, 2024
No menu items!
AcasăOPINIIPNL? PNL şi mai cum?

PNL? PNL şi mai cum?

Peste o săptămână, liberalii îşi vor alege un nou preşedinte. Fără „festivalul democraţiei” al campaniei interne, că au renunţat, democraţia în exces ucide, după cum s-a văzut şi au recunoscut astăzi, de la tribuna Consiliului Naţional.

Scenariul e desenat şi bătut în cuie: Nicolae Ciucă va fi noul preşedinte al PNL. Rien ne va plus.

Nu vreau să speculez despre acuzaţiile de plagiat (furt, cu un termen simplu), nici despre capacitatea intelectuală a domnului premier Ciucă. Pot doar să observ că de la solemnitatea sentenţioasă în discurs a lui Radu Câmpeanu, de la talentul oratoric a lui Crin Antonescu, de la turuiala elocventă a lui Emil Boc, PNL a ajuns la Nicolae Ciucă şi închegarea unor vorbe ca bolovanii într-un zid de piatră, cu mortar expirat.  

Vrem sau nu, preşedintele de partid e un star, o vloggeriţă cu ţâţe mari care face audienţă, ca să-ţi vândă cremele de faţă anti-coşuri şi pomada care te fereşte de călcâiele crăpate. Nu e musai să fie prea deştept – pentru asta are consilieri de imagine, nu e musai să fie specialist în ceva – pentru asta are vicepreşedinţi. Dar trebuie să închege propoziţii pe ecran, nu să rumege talaş. Acest retard în exprimare a domnului Ciucă, viitor preşedinte al PNL, nu mai poate fi pus pe seama timidităţii în faţa reporterilor. Mă tem că este expresia unui alt gen de întârziere. La care se adaugă sărăcia ideilor, o Sahară a gândirii fără nicio oază la orizont.

Singurul atu al domnului Ciucă este că se află, momentan, în funcţia de prim-ministru. Dar acest avantaj dispare în vara anului viitor când, conform înţelegerii cu PSD, va preda funcţia de premier aliaţilor social-democraţi. Aşa încât, peste un an, în buza alegerilor, PNL se va trezi condus de un om care nu cunoaşte partidul, nu are pic de carismă şi care apare ca un corp străin în jungla politică.

PNL este acum într-o situaţie în care singur s-a pus, să ia decizii rapide şi fundamentale în momente de criză. Chiar de panică. În astfel de situaţii, deciziile luate sunt, de obicei, proaste. Ordinul pe unitate este dat: Ciucă preşedinte! Aşa cum a fost dat şi în urmă cu jumătate de an: Cîţu preşedinte! Rezultatele erau previzibile şi atunci, sunt previzibile şi acum.

Dar PNL pare astăzi un partid anesteziat, hipnotizat, o adunare de oameni guvernată de o putere, venită de nicăieri, care îi transformă într-o turmă golită de atributul propriei gândiri, a judecăţii cu propriul creier.

Oameni care nu au curajul să recunoască şi să strige: Împăratul e gol!

Un singur lucru vreau să le reamintesc liberalilor, poate le va fi util la Congresul de peste o săptămână:

Dacă nu te abaţi niciodată de la susţinerea adevăratelor valori morale şi a oamenilor integri, nu va trebui să lupţi mai târziu cu monştrii pe care tu însuţi i-ai creat.

Alin Bena

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente