duminică, mai 19, 2024
No menu items!
AcasăPoliticăCÂȚI? TREI. PNL Hunedoara A PIERDUT, în luna septembrie, DOI PRIMARI şi...

CÂȚI? TREI. PNL Hunedoara A PIERDUT, în luna septembrie, DOI PRIMARI şi UN SENATOR

Vineri, 29 septembrie, la Conferinţa judeţeană a PSD Hunedoara, Laurenţiu Nistor, reales în funcţia de preşedinte al PSD Hunedoara pentru un nou mandat de patru ani, a declarat, de la tribună, că doi primari PNL ai unor comune importante din judeţul Hunedoara ”au decis de bună voie și nesiliți de nimeni să părăsească PNL și să treacă la PSD”. Este vorba despre Victor Stoica, primarul comunei Pui şi de Ovidiu Furdui, primarul comunei Crișcior.

Ce a declarat Laurenţiu Nistor, preşedintele PSD Hunedoara, de la tribuna Conferinţei judeţene

„Mulțumesc, în cadrul conferinței, unor doi prieteni dragi mie, cred că și organizației noastre, este vorba de primarul celei mai mari comune din județul Hunedoara, domnul Stoica Victor și următorul primar, al Crișciorului, domnul Ovidiu (Furdui – n.n), care au decis de bună voie și nesiliți de nimeni să părăsească PNL și să treacă la PSD. Vă felicit și vă spun că nu ați greșit alegerea!” – a declarat, de la tribuna Conferinţei judeţene, Laurenţiu Nistor, preşedintele organizaţiei judeţene PSD Hunedoara şi, totodată, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

Anterior, în ședința Senatului României de marți, 5 septembrie, senatorul de Hunedoara Vasilică Potecă și-a anunțat demisia din PNL și afilierea la grupul parlamentar AUR din Senat.

Îşi vor pierde cei doi primari mandatele?

Ce prevede CODUL ADMINISTRATIV la capitolul ”Încetarea de drept a mandatului primarului”

Art. 160. Încetarea de drept a mandatului primarului

(1) Mandatul primarului încetează, de drept, în următoarele cazuri: (…)

h) pierderea, prin demisie, a calității de membru al partidului politic sau al organizației minorității naționale pe a cărei listă a fost ales

Ce prevede LEGEA PARTIDELOR POLITICE

LEGE nr.27 din 26 aprilie 1996Legea partidelor politice

Art. 5. – (1) Un cetăţean român nu poate face parte în acelaşi timp din două sau mai multe partide politice.

(2) Înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost.

CONCLUZIE:

Coroborând cele două texte de lege, rezultă că înscrierea unui primar într-un alt partid politic (decât cel pe lista căruia a fost ales în funcție) duce la încetarea de drept a mandatului de primar a acestuia.

TRUCUL prin care cei doi primari pot rămâne în funcţie

În cazul în care cei doi primari nu înaintează în scris demisia lor din PNL conducerii partidului iar la PSD nu există, formal, o adeziune în formă scrisă, înregistrată şi aprobată, atunci, la limită, se poate considera că trecerea lor de la PNL la PSD este, deocamdată, doar o declaraţie politică şi nu produce efecte juridice.

De asemenea, dacă PNL judeţul Hunedoara îi exclude din partid, cei doi îşi păstrează mandatele de primari.

NewsHD.ro este un proiect jurnalistic independent.
NewsHD.ro nu este finanţat din bani publici, sub nicio formă, nici direct, nici indirect, de nicio instituție sau autoritate a statului român.
NewsHD.ro nu este finanţat de niciun partid politic.
Contact us: contact@newshd.ro

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente