joi, mai 2, 2024
No menu items!
AcasăACTUALITATEPROHIBIȚIA se încheie, PESCUITUL se redeschide din această săptămână. Ce trebuie să...

PROHIBIȚIA se încheie, PESCUITUL se redeschide din această săptămână. Ce trebuie să știi despre PERMISUL DE PESCUIT

Pescuitul se redeschide de joi, 8 iunie, în habitatele piscicole naturale din România

În județul Hunedoara, pescuitul recreativ pe Mureș (între Zam și Aurel Vlaicu), Strei (între Subcetate și confluența cu Mureșul) și Crișul Alb (între pod Brad și Ocișor) se poate face pe baza unui permis nominal emis și eliberat de către ANPA, în mod direct prin intermediul unui soft informatic online, fără percepere de taxe și tarife. Acest lucru este posibil pentru că nici AJVPS Hunedoara, nici asociațiile private de pescuit sportiv NU AU CONTRACTAT ACESTE HABITATE PISCICOLE NATURALE, până la data de 31.05.2023 – vezi mai jos documentul oficial emis de ANPA.

ATENŢIE: *Lista habitatelor piscicole necontractate poate fi actualizată pâna la data scoaterii către concesionare. Vă rugam să verificați periodic site-ul oficial anpa.ro

Pohibiţia se încheie. De joi, 8 iunie, pescuitul este deschis pe râuri şi bălţile naturale

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale și Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor au emis Ordinul nr. 10/235/2023, privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie si refacere biologica a resurselor acvatice vii in anul 2023.

Conform acestui Ordin, perioada de prohibiție durează până pe 7 iunie 2023, inclusiv:

(1) Se instituie masuri de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial, recreativ/sportiv si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si alte vietuitoare acvatice vii in habitatele piscicole naturale, pe o durata de 60 de zile, in perioada 9 aprilie-7 iunie inclusiv, iar in apele care constituie frontiera de stat, pe o durata de 45 de zile, in perioada 24 aprilie-7 iunie inclusiv, cu exceptiile prevazute in prezentul ordin.

Text publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 75 din 27 ianuarie 2023. In vigoare de la 27 ianuarie 2023

Anunț important al Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA)

VEZI: Lista habitatelor piscicole naturale necontractate de către asociațiile de pescari recreativi, actualizata la data de 31.05.2023

Conform ANPA, în județul Hunedoara, habitatele piscicole naturale NECONTRACTATE de către asociațiile de pescari, la data de 31.05.2023 sunt:

  • Râul Mureş – 66 km – între Aurel Vlaicu şi Zam
  • Râul Strei – 20 km – între Subcetate şi intrarea în Mureş
  • Râul Crişul Alb – 10 km – între pod Brad şi Ocişor
  • Lacul Mireşu – 1,5 ha – Hunedoara
  • Râul Valea Zamului – 20 km – localitatea Zam – intrarea în Mureş
  • Râul Geoagiu – 41 km – localitatea Geoagiu – intrarea în Mureş
  • Lac Tăul Teliuc – 10 ha – judeţul Hunedoara
.

În atenția posesorilor de permise de pescuit recreativ emise de către ANPA

Atribuirea dreptului de pescuit recreativ în habitatele piscicole naturale ale României se face conform prevederilor art. 1 alin.1 – 3 coroborat cu prevederile art. 3 alin. 1 de către ANPA în calitate de administrator al resurselor acvatice vii, pe baza unui permis nominal emis de către ANPA, fără percepere de taxe și tarife, cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind pescuitul recreativ, a perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere a resurselor acvatice vii, după cum urmează:

  • În fluviul Dunărea cu brațele sale, Marea Neagră și habitatele piscicole naturale necontractate de către asociațiile de pescari recreativi legal constituite și recunoscute , atribuirea dreptului de pescuit recreativ se face pe baza unui permis nominal emis și eliberat de către ANPA, în mod direct prin intermediul unui soft informatic online, ce se regăsește pe site-ul ANPA: https://permisepescuit.anpa.ro/. Lista habitatelor piscicole naturale necontractate de către asociațiile de pescari recreativi poate fi consultată pe site-ul ANPA: www.anpa.ro sectiune – pecuit recreativ. Permisul de pescuit recreativ este valabil numai însoțit de actul de identitate ce a stat la baza emiterii acestuia. Posesorii de permis de pescuit recreativ emis în anul curent, au obligația întocmirii fișei de captură ( parte integrantă a permisului de pescuit recreativ) după fiecare partidă de pescuit desfășurată. Raportarea către ANPA a capturilor realizate ( Fișa de captură anuală completată) va fi transmisă către ANPA până la data de 28 februarie a anului în curs pentru anul precedent ( pentru anul 2020 termen limită de transmitere a fișei de capturi completată va fi 28.02.2021), pe adresa de e-mail fisacaptura@anpa.ro sau la sediile teritoriale ANPA. Locațiile sediilor teritoriale ANPA se regăsesc pe site-ul ANPA: https://www.anpa.ro/contact. Permisul de pescuit recreativ este valabil numai însoțit de actul de identitate ce a stat la baza emiterii acestuia.
  • În habitatele piscicole naturale contractate de către asociațiile de pescari recreativi legal constituite și recunoscute, atribuirea dreptului de pescuit recreativ se face pe baza unui permis nominal emis de către ANPA și eliberat de către asociațiile de pescari recreativi beneficiare, legal constituite și recunoscute, prin încheierea de contracte pentru utilizarea resurselor acvatice vii în scop recreativ, cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind pescuitul recreativ, a perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere a resurselor acvatice vii și cu respectarea regulamentului de practicare a pescuitului recreativ emis de fiecare asociație de pescari recreativi în parte. Lista habitatelor piscicole naturale contractate de către asociațiile de pescari recreativi se regăsește pe site-ul ANPA : https://www.anpa.ro/category/s3-anpa/c3-recreativ/. Permisul de pescuit recreativ eliberat de către o asociație de pescari recreativi beneficiară de contract pentru utilizarea resurselor acvatice vii în scop recreativ este valabil pentru zonele atribuite, așa cum sunt stipulate în lista habitatelor piscicole naturale contractate de către asociațiile de pescari recreativi, precum și numai pentru zonele pentru care asociația de pescari recreativi beneficiară are încheiate acorduri scrise de reciprocitate bilateral sau multilateral agreate, acestea neavând caracter obligatoriu sau  imperativ, cu respectarea regulamentului de pescuit stabilit prin acordul de reciprocitate. Permisul de pescuit recreativ este valabil numai însoțit de actul de identitate ce a stat la baza emiterii acestuia, precum și de carnetul de membru vizat. Posesorii de permis de pescuit recreativ emis în anul curent, au obligația întocmirii fișei de captură ( parte integrantă a permisului de pescuit recreativ) după fiecare partidă de pescuit desfășurată. Raportarea capturilor realizate ( Fișa de captură anuală completată) va fi transmisă către asociația de pescari recreativi ce a eliberat permisul de pescuit recreativ.

Sursa: Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) anpa.ro

ACTUALIZARE 13 iunie 2023:

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente