luni, mai 20, 2024
No menu items!
AcasăPoliticăO deputată USR vrea TAMPOANE gratuite pentru școlărițe

O deputată USR vrea TAMPOANE gratuite pentru școlărițe

Deputata USR Oana Țoiu a inițiat un proiect de lege prin care tinerele cu vârsta de peste 10 ani, din învățământul preuniversitar, cu situație materială precară, ar urma să primească, gratuit, tampoane absorbante.

Iată ce a scris deputata pe pagina sa de facebook:

Oana Țoiu, deputat USR, Președintele Comisiei pentru Muncă din camera Deputaților

#împreunăpentrufete – Absorbante gratuite în școli pentru fetele care au nevoie de ele.

Este mai scump pentru fete să stea în școală și copiii României sunt cei mai supuși riscului de sărăcie și excluziune socială din întreaga Uniune Europeană. Cu asta crește și riscul ca fetele vulnerabile să lipsească câteva zile pe lună de la școală.

Au nevoie de produse de igienă gratuite, în școli, ca să poată avea parcursul constant, fără sincope și o cursă lunară să recupereze ce au pierdut, parcurs care să le ajute să promoveze bacalaureatul.

De un an lucrez cu parlamentari din țările care deja fac asta, din Scoția și Noua Zeelandă, și cu organizațiile din teren care asigură informare și produse gratuite. Încă din 2018 în Scoția produsele de igienă intimă la menstruație sunt oferite gratuit în școli, licee și universități. De asemenea, MSP Monica Lenon a inițiat proiectul de lege care a intrat în vigoare la sfârșitul lui 2020, Scoția devenind astfel prima țară din lume care pune la dispoziție în mod gratuit tuturor femeilor produse de igienă intimă destinate acestora. Astfel, tampoane și absorbante pot fi găsite gratuit în anumite locuri publice.

M-am bucurat să văd că proiectul a avut la vot în comisiile de specialitate susținerea tuturor partidelor. E drept că doar unul din cinci parlamentari e femeie, dar mai sunt și tați de fete și oameni care înțeleg prioritatea pe care trebuie să o acordăm copiilor.

Ce presupune proiectul de lege?

Concret, acesta presupune acordarea unui stimulent financiar pentru procurarea de produse de igienă sub forma unor tichete sociale. De acestea ar urma să beneficieze adolescentele cu vârsta peste 10 ani înscrise în învățământul preuniversitar, care se află într-o situație vulnerabilă din punct de vedere material, de exemplu cele care fac parte din familiile care primesc alocație pentru susținerea familiei sau cele care beneficiază de bursă de ajutor social. Propunerea este ca tichetele să fie acordate lunar pe întreaga perioadă a anului, să aibă o valoare de 15 lei și să poată fi folosite pentru cumpărarea produselor de igienă menstruală precum absorbante sau tampoane.

Acoperirea națională, începând cu toamna anului 2022, ar costa mai puțin de 1 milion de euro. Acesta este, de exemplu, bugetul anual al Institutului Levantului, despre care nimeni nu știe ce face și ce valoare aduce dincolo de o slujbă pentru un fost președinte de țară. O șefie pentru el sau micșorarea riscului de abandon școlar pentru 100.000 de fete anual, asta ar trebui să fie o alegere simplă. În anii următori bugetul rămâne tot mai mic decât diverse indemnizații de ședință. Începem cu fetele vulnerabile și când economia își va reveni ne propunem să extindem la acces direct în școli pentru oricare fată care are nevoie în acea zi.

Inițiativa (plx 372/2021) face parte din pachetul de politici publice „Împreună pentru fete” și a fost depusă în urma practicii din teren și a consultărilor cu organizațiile neguvernamentale Asociația Pe Stop, Asociația SEXUL vs BARZA, Centrul FILIA, Fundația Romanian Angel Appeal, Tineri pentru Tineri, Asociația Iele-Sânziene, Asociatia E-Romnja, Asociația COMMA și Fundatia Sensiblu, care au adus soluția în câteva comunități cu mult înaintea statului și susțin o soluție publică cu acoperire națională. Legea ar putea ajunge în plen anul acesta, pentru a fi inclusă în bugetul din 2022 și include și persoanele fără adăpost.” – a scris deputata USR Oana Țoiu pe pagina sa de facebook.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente