marți, mai 14, 2024
No menu items!
AcasăACTUALITATEMesaj nou de vreme severă în acest weekend: COD PORTOCALIU de furtună...

Mesaj nou de vreme severă în acest weekend: COD PORTOCALIU de furtună în judeţul Hunedoara

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat, sâmbătă, avertizările de vreme rea. Județul Hunedoara se află sub Cod Portocaliu de furtuni, până duminică dimineața. De asemenea, continuă condițiile de disconfort termic.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: Sâmbătă, 24 iunie, ora 14 – Duminică, 25 iunie, ora 08
Fenomene vizate:instabilitate atmosferică accentuată
Zone afectate: conform textului și hărții

După-amiaza și seara, la munte, în cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Moldova, apoi îndeosebi în jumătatea de vest a Olteniei și în sudul Banatului vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 65…75 km/h) și pe arii restrânse vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50…60 l/mp.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: Sâmbătă, 24 iunie, ora 12 – Duminică, 25 iunie, ora 10
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

Sursa : Administrația Națională de Meteorologie

COMUNICAT AL INSPECTORATULUI PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ (ISU) HUNEDOARA:

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Iancu de Hunedoara” al judeţului Hunedoara a luat măsura înştiințării tuturor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, dar şi a instituţiilor cu atribuţii în gestionarea fenomenelor meteorologice prognozate, pompierii hunedoreni fiind pregătiți să intervină în sprijinul comunităţilor.

Pentru prevenirea unor situații de urgență, ISU Hunedoara recomandă populaţiei să ia măsuri de curățare a șanțurilor și rigolelor de scurgere în scopul facilitării evacuării normale a apelor pluviale.

De asemenea, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu încerce traversarea lor și să nu se apropie de malurile acestora.

În situația manifestării vântului puternic, recomandăm cetățenilor să întrerupă orice activitate desfășurată în aer liber și să se adăpostească în imobile sau spaţii închise, care să le asigure protecţia.

Totodată, parcarea autoturismelor se va face în zone ferite, la distanţă de copaci, stâlpi de electricitate sau alte obiecte care i-ar putea răni prin cădere.

Dacă se află în autovehicul, trebuie să se îndepărteze, pe cât posibil, de zona în care vântul suflă cu putere, să rămână în interiorul acestuia şi să poarte centura de siguranţă.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente