Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost reţinut pentru 24 de ore, după ce a fost prins în flagrant luând o mită de peste un milion de lei.
Decizia a fost luată sâmbătă dimineaţă, după ce Buzatu a fost audiat timp de mai multe ore la DNA Iaşi. Conform DNA, Buzatu a solicitat unui om de afaceri 10% din valoarea unui contract pe care acesta îl încheiase cu CJ Vaslui, adică suma de 1,25 milioane de lei, echivalentul a peste 250.000 de euro.
ACTUALIZARE: Tribunalul Vaslui a decis, sâmbătă seara, arestarea preventivă a preşedinteului Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, pentru 30 de zile.
Pentru ce era MITA?
Ca să ne înțelegem: MITA nu era pentru ATRIBUIREA unui contract. E mai complicat la atribuire: comisie de licitație, caiet de sarcini cu dedicație, SEAP, mai mulți concurenți, contestații, reluarea licitației etc, prea multă lume pe traseu. Acolo altfel se mânărește. Este nevoie de participarea mai multor persoane. Se poate, desigur, dar e mai complexă lucrarea. Pe cale de consecință, și șpaga e mult mai mare (a ajuns, în unele cazuri, și la 60% din valoarea contractului!).
Contractul de la Vaslui fusese atribuit anterior
MITA era pentru DERULAREA contractului în bune condiții, adică pentru plata la timp a facturilor. Adică „hai să ne împrietenim” și „să fie bine, să nu fie rău”. De unde și valoarea mică a șpăgii, DOAR 10%.
ACOLO intervine puterea discreționară a președintelui de Consiliu Județean, care te-a omorât dacă se uită două-trei luni in altă direcție decât la facturile tale. Pici în bot ca MIG-ul, mai ales dacă ești o firmă mică, la început de drum. Pixul președintelui de CJ face legea, trăiești sau mori. Acest 10% era un ”cadou de bun-venit” pentru o firmă nouă care începea un contract cu autoritatea județeană. Se percepe, de obicei, o singură dată, odată cu prima factură, dacă mai există onoare între hoți.
Oricum, salut cu drag reînvierea DNA, în stagiunea 2023-2024. Fie să renască!
Câți bani încasa LUNAR Dumitru Buzatu
În ultimul an fiscal, Dumitru Buzatu a încasat următoarele sume: 164.268 de lei reprezentând indemnizaţia de preşedinte de CJ, pensie pentru limită de vârstă de 95.820 lei şi 73.372 reprezentând ”indemnizaţie limită de vârstă” de la Parlamentul României, acestea totalizând 333.460 de lei.
DECI Dumitru Buzatu încasa LUNAR peste 5.600 de euro, bani în mână.
VIDEO cu momentul primirii șpăgii
COMUNICATUL DNA
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, a inculpatului:
BUZATU DUMITRU, președinte al Consiliului județean Vaslui, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 08.05.2023 – 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor).
În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Inculpatului Buzatu Dumitru i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 23 septembrie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.